Den kinesiska miljardärern Chen Guangbio håller upp två "burkar med frisk luft" under ett publicitetsstunt i Peking. Fotograf: TT

Peking går om New York - har flest miljardärer i världen

Förra året fick Peking 32 nya dollarmiljardärer. Det innebär att staden för första gången petar ned New York på listan över städer med flest superrika.

Den kinesiska ekonomin växer snabbt, även om en viss avmattning har skett på senare tid. I takt med att inkomsterna i landet ökar så ökar även antalet superrika. Ett tecken i tiden på att världens ekonomiska centrum håller på att förskjutas österut är att antalet miljardärer i Kina ökar mycket snabbt.

Den kinesiska huvudstaden Peking fick förra året 32 fler dollarmiljardärer än året tidigare. Det innebär att det nu bor 100 dollarmiljardärer i Peking. New York, som länge har haft flest miljardärer i världen får därför se sig nedpetade. Den amerikanska staden har 95 dollarmiljardärer. Det skriver CNN.

"Trots att ekonomin saktar ned och börsen faller, så skapade Kina fler miljardärer än något annat land förra året, främst till följd av börsnoteringar", säger Rupert Hoogewerf, som har författat Hurun Reports miljardärslista.

Som en jämförelse hade hela Sverige förra året 156 miljardärer. Notera dock att dessa inte nödvändigtvis är dollarmiljardärer.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.