Fotograf: TT - Björn Rosvall Larsson

Europas snabbast växande företag - Avicii i topp

Flera svenska företag - och Avicii - finns med i den absoluta toppen när Europas 5000 snabbast växande företag listas.

Varje år sammanställer tidningen Inc. en lista över Europas mest snabbväxande privata företag baserat på företagens ökning i intäkter över de tre senaste åren. På 2015:s lista är Sweden Mobilephones Accessories Kommanditbolag högst upp på listan av de 5000 företagen följt av svenska reklamföretaget Widespace på plats nummer två, och Kiruna Wagon AB på sjätte plats.

I år har Tim Berglinds företag Avicii intagit den internationela sjätteplatsen och placerar sig högst av de svenska företagen, trots dåliga tider för musikindustrin i stort.

Företagen som är med på Incs lista:

Sweden Mobilephones Accessories Kommanditbolag

Sweden Mobile säljer mobiler, datorer och tillbehörer, samt erbjuder relaterade tjänster. Företaget har sju anställda.

Enligt Inc. hade företaget 2015 ökat sina intäkter med 7454 procent över de tre senaste åren och intäkten 2014 var cirka 317 miljoner kronor.

Widespace

Widespace grundades 2007 men har växt snabbt och har idag 220 anställda och kontor i tio länder. Företaget erbjuder annonseringslösningar i mobilen.
Bland annonserörna ingår Coca-Cola, Netflix, HBO, Fox och Nike.

Widespace är det enda företaget som placerat sig topp 10 i listan två år på raken. Intäktsökning för 2015 var 6483 procent och för 2016 var den 1652 procent.
Intäkten för 2015 var cirka 266 miljoner kronor.

Kiruna Wagon AB

Företaget har 25 anställda och tillverkar godsvagnar för malmtransport.

2015 hade Kiruna Wagon AB:s intäkter ökat med 4407 procent över de senaste tre åren, och intäkten för 2014 var cirka 200 miljoner kronor.

Avicii Music AB

Tim Berglings intäkter från sitt artistskap har bara ökat de senaste tre åren - 1905 procent enligt Inc.

2014 omsatte varumärket Avicii, i form av singlar, album och biljettförsäljning från olika skivbolag och konsertarrangörer världen över, 320 miljoner kronor i bruttoförsäljning, enligt uppgift från At Night Management. Till denna siffra tillkommer intäkter från reklamsamarbeten och ersättning för airplay i radio, tv och film.

Tim Bergling producerar musiken, och är den som står bakom mixerbordet på de långa, internationella dj-turnéerna, men bakom honom står managern Ash Pournouri och ser till att allt händer.

VA har tidigare pratat med Ash Pournori om hur han arbetar med Avicii.

LÄS MER: Så bygger han Sveriges hetaste varumärke


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.