Fotograf: StockSnap - Andreas Rönningen

Världen är full av proffshjälp för entreprenörer

En ny webbsida för några hundralappar? Eller sekreterarhjälp som du bara betalar för när det behövs? Småskalig outsourcing har revolutionerat sättet att starta och driva företag.

Digitaliseringen av världens arbetskraft har kommit så långt att geografi inte längre är en vital del av ekvationen när man startar eller driver en verksamhet. Stora företag har länge utnyttjat möjligheten att lägga delar av sin verksamhet i andra länder. Men entreprenörerna har antingen fått betala dyrt för inhyrda tjänster eller tvingats sköta varje aspekt av verksamheten själv.

En egenföretagare som inte haft kapital att investera har helt enkelt tvingats vara bäst på allt. Det har också gjort att tröskeln för att starta nya företag varit hög.

Tusentals undermåliga svenska företagswebbplatser vittnar om en entreprenör som helt enkelt är bättre på andra saker men som på grund av brist på tid eller pengar tvingats göra det själv. Men i dag kan du via till exempel Fiverr köpa både logotyp och fungerande webbplats för bara några hundralappar. Och via GetFriday kan du anställa en sekreterare som du bara betalar när du behöver en extra hand. Samtidigt kan du som entreprenör koncentrera dig på kärnverksamheten. 

Sajter som Upwork, Fiverr och GetFriday fungerar som mellanhänder och liknar på många sätt försäljningssajter som Ebay och Amazon. Yrkesfolk från hela världen erbjuder sina tjänster i annonser och betalningen sker via webbplatsen. Du som köpare kan läsa omdömen från andra kunder innan du väljer vem du vill anlita. 

TRE BRA SAJTER MED BILLIGT YRKESFOLK

● FIVERR är den enklaste sajten och ett bra första steg in i outsourcingvärlden. Här erbjuder frilansare sina tjänster med exempel från tidigare utförda jobb och betyg från tidigare beställare. Väldigt enkelt och billigt. Som namnet antyder ligger utgångspriserna på 5 dollar eller cirka 42 kronor. Exempel: marknadsundersökningar, programmering, design, webbplatser, översättning.

● UPWORK är upplagt så att du antingen kan söka efter en viss kompetens eller lägga upp en jobbeskrivning och låta anslutna frilansar höra av sig med meritförteckning och prisförslag. Du kan också läsa vad tidigare beställare gett för omdömen. Exempel: ekonomisk rådgivning, programmering, grafisk design, webbplatser, ljud- och videoproduktion.

● GETFRIDAY är mer avancerat. Här kan du anställa assisstenter som utför dina arbetsuppgifter på beställning och tar betalt för arbetade timmar. Tjänsten är perfekt för dig som ibland hade behövt en sekreterare men inte riktigt kan motivera att anställa någon. En nackdel är att assisstenterna inte talar svenska. 

I dag har sajterna flera hundra tusen anslutna frilansar inom allt från grafisk design till marknadsundersökningar och finansiell rådgivning. Och utbudet växer hela tiden. Och den här nya småskaliga outsourcingen sänker inte bara tröskeln för att starta upp nya verksamheter utan används också av etablerade företag. 

Kim Markström är art director på Yours kommunikationsbyrå i Luleå och har flera gånger använt sig av Upwork för att köpa in tjänster. 

"Den här typen av outsourcing är perfekt för oss. Speciellt när vi växer och ger oss in på nya banor. Vi jobbar till exempel alltmer med video och behöver därför skräddarsydda musikproduktioner. Där kan vi snabbt hitta en erfaren frilans till ett bra pris", säger Kim Markström.  

Han berättar också att han ofta anlitar samma frilans flera gånger. 

"Vi har en kille i Thailand som är superduktig på friläggning av bilder. Så numera lägger vi ut nästan all friläggning på honom i stället för att spendera timmar på att göra det själva. Då kan vi koncentrera oss på annat", säger Kim Markström. 

Förutom att det är enkelt och billigt att hyra in frilansar från andra länder är det också tidseffektivt. 

"Det är som att arbeta dubbla skift. När vi kommer till jobbet nästa dag är bilderna levererade och vi kan gå vidare", säger Kim Markström. 

De flesta av sajterna riktar sig till den amerikanska marknaden. Det gör att till exempel copyrighttexter på svenska eller juridisk rådgivning för svensk lagstiftning kan vara svårt att hitta. Men för alla uppgifter som talar universella språk som bild, musik, programmering eller siffror finns tusentals frilansar att anställa. Och enligt Kim Markström har språket aldrig varit ett problem. 

"Nej, alla jag anlitat har kunnat bra engelska och vi kommunicerar alltid via mejl." 

LÄS ÄVEN: Därför är entreprenörer lyckligare


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST