LO: "Sänkta löner skapar inte alls fler jobb"

LO:s senaste rapport visar att det inte alls finns någon korrelation mellan sänkta löner och fler jobb. En slutsats många ifrågasätter.

SÄNKTA LÖNER = FLER JOBB?
Under morgonen rapporterade Ekot om en ny rapport från LO. Rapporten visade att det inte blir fler jobb för att facken ligger lågt med lönekraven, snarare ökar lönespridningen utan att nya jobb skapas. Rapportförfattaren, LO-ekonomen Mats Morin, konstaterar i rapporten att när facket centralt avstått från lönehöjningar så har de pengarna ändå inte använts till att anställa fler. I stället höjs vissa anställdas löner i lokala förhandlingar ute på företagen, och då är det de som redan har de högsta lönerna och starkaste positionerna som får ännu mer.

Någon som inte håller med om detta är Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon står fast vid att det kan bli nödvändigt att lagstifta om lägre löner för nyanställda. Samtidigt vill hon begränsa fackens möjligheter att använda sympatiåtgärder. 

I dagläget har redan de svarta lönerna sänkts ordentligt. Enligt Ekot handlar det om en halvering på bara några år.

I ett försök att lösa jobbfrågan utan att sänka lönerna har Arbetsförmedlingen valt att slå ihop sin kritiserade flora av nystartsjobb, instegsjobb och tiotalet andra anställningsstöd till en enda stödmodell. Krånglet ska bort och fler arbetsgivare ska få upp ögongen för hur billigt det redan är att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa - utan lönesänkningar, skriver DN.

LÄS ÄVEN: Nyanlända blir en guldgruva för arbetsgivare

V KRÄVER
Vänsterpartiets krav i budgetförhandlingarna är 10 nya miljarder till kommuner och landsting så att de kan anställa fler i vården och omsorgen. (DN-Debatt)

FLYGKONFLIKT
Konflikten mellan Unionen-anställda och flygbolaget SAS fortsätter efter att Unionen tackat nej till det bud som medlarna lagt fram. (Ekot)

VAPENVILA
USA och Ryssland har enats om att om att ett eldupphör i Syrien förhoppningsvis ska träda i kraft på lördag, den 27 februari. (DN) 

REKORD FÖR E-HANDEL
I fjol handlades varor och tjänster från företag på nätet för 50 miljarder kronor. Samtidigt pressas svenska e-handelsföretag av hårdare konkurrens från utländska aktörer. (SvD)

LÄS ÄVEN: H&Ms vd är sugen på svenska startups - går in i "nätets Ullared"

FÖRHÖR OM SCA-MUTOR
Ett antal personer med koppling till den så kallade SCA-härvan kommer inom kort att delges misstanke om mutbrott och trolöshet mot huvudman. (DI)

SVENSKT LÄMNAR RYSSLAND
Efter den ryska aggressionen mot Krim har svenska börsbolag gjort sig av med stora arealer åkermark och skog i Ryssland. (DI)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST