Nyanlända blir en guldgruva för arbetsgivare

Arbetsgivare kommer kunna komma undan med att betala enbart 20 procent av lönen för nyanlända - resten kommer staten stå för.

NYANLÄNDA KLIPP
För arbetsgivare är nyanlända ett klipp. Med lönesubventioner kostar en diskare 7 700 kronor i månaden, vilket ger arbetsgivare över 400 000 kronor i subvention på två år. Detta rapporterar Svd. De arbetsgivare som anställer nyanlända för ett instedsjobb kan få upp emot 80 procent av lönekostnaden betald av staten. Bolaget kan även få ersättning för handledning och då handlar det om 50 kronor per dag i tre månader. Detta skriver Arbetsförmedlingen. För en årslön på 242 400 kronor (20 200 i månaden) skulle arbetsgivaren bara behöva betala 92 916 kronor (7 743 i månaden). I detta fall står arbetsgivaren alltså för enbart 38 procent av lönen. 

LÄS ÄVEN: Yoghurtmiljardär anställer hundratals flyktingar - och vill att fler företag hjälper till

KONFLIKTRÄTT
Den svenska arbetsmarknadsmodellen klarar inte att rätta till sjuksköterskornas relativt låga löner och leder till trösklar för dem som står utanför. Enligt Nils Karlsson, Ratio, vore lösningen att begränsa konflikträtten. (DN lör)

BRITTISKT AVTAL
I elfte timmen lyckades EU-toppmötet enas om ett avtal för Storbritanniens framtida relation med EU. Nu återstår för premiärminister David Cameron att övertyga sina landsmän att avtalet räcker för att hålla kvar landet i EU. Flera ministrar i hans egen regering kommer att lobba för ett utträde liksom Londons populäre borgmästare Boris Johnson. Folkomröstningen hålls den 23 juni. (DN, SvD lör, sön och mån) 

BREXIT FÖRÖDANDE
Svenska ekonomer varnar för att en Brexit skulle få förödande konsekvenser för Sveriges export och ekonomi i stort. (DI mån)

LÄS ÄVEN: "Brexit vore en katastrof för landet"

ÖSTLING EMOT LÖNESÄNKNINGAR
Tillträdande ordföranden för Svenskt Näringsliv, Leif Östling, är emot att lagstifta om sänkta löner. Det är även Monica Lindstedt och Carl Bennet. (DI mån)

VOLVO POPULÄRT
Svenska institutioner har nettoköpt aktier i Volvo för över 4 miljarder kronor under det senaste halvåret. (DI mån)

SKATTEGÅTA LÖST
Gåtan med statens 18 oväntade skattemiljarder i januari är löst. Det var en affär som ett svenskt företag och dess dotterbolag gjort som låg bakom, hemligt vilka. (DN lör)

LÄS ÄVEN: Det här granskar Skatteverket extra hårt i år


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST