Fotograf: SAS

Unionens flygstrejk bröt ut - SAS-flygningar ställs in

Under morgonen bröt en strejk ut bland SAS-anställda. Facket och arbetsgivaren GEC har ännu inte lyckats komma överens.

Ingen lösning har kunnat nås i konflikten mellan Svenska Flygbranschen och GEC. GEC anställer piloter och kabinpersonal för företaget Flybe som i sin tur är upphandlade av SAS för att flyga vissa sträckor. Därför bröt klockan 7:00 på måndagsmorgonen en strejk ut. Strejken drabbar inrikesresor och Finlandsflygningar. Detta framgår av ett pressmeddelande från Transportföretagen.

LÄS ÄVEN: Ny dom: Flygbolagen måste kompensera dig när flyget är försenat

Parterna fick sent under söndagskvällen ett bud som de kommer att besvara under måndagen. Svenska Flygbranschens och GECs ambition har sedan förhandlingarna inleddes i höstas varit att teckna kollektivavtal för kabinpersonal anställd i företaget. Unionen lämnade förhandlingarna efter bara tre förhandlingsdagar och varslade om den strejk som nu träder i kraft.

"Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen", säger Elisabeth Holming-Schiller, tf vd Svenska Flygbranschen.

GEC erbjuder fasta anställningar till marknadsmässiga löner och har en tydligt uttryckt en vilja och tagit initiativ till - i enlighet med den svenska modellen - att teckna kollektivavtal, enligt pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: Flyg-vd:n: USA-resor för drygt 500 kronor är på gång


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST