Fotograf: Pexels

Börja dagen på rätt sätt – så hinner du med allt och lite till

Börja dagen produktivt, så blir eftermiddagen en nedförsbacke! Här är 5 experttips som kickstartar din arbetsdag. 

Morgonen sätter tempot för hela dagen. Därför är det viktigt att komma igång ordentligt med en gång. Karriärscoachen Elena Gross på Levo Career Advice delar i en krönika på Fastcompany med sig av sina bästa tips och VA.se har valt ut råden du måste hålla koll på.

1. Fastna inte i inboxen Mejl har en tendens att leda till mer mejl, men de flesta kan vänta en timme. Prio ett på morgonen är att skanna av vilka mejl som är akut och vilka som påverkar dina planer för dagen. Vänta med att svara på allt annat tills du kommit igång ordentligt med andra arbetsuppgifter.  

RELATERAT5 sätt att bli effektivare på jobbet

2. Skjut inte på det viktigaste Det kan vara frestande att spara stora viktiga uppgifter till senare, men detta avråder produktivitetsexperterna från. Eftersom motivationsförmågan är som störst på morgonen ska man ge sig an de svåra etapperna först, menar produktivitetsexperten Ron Friedman. Då blir eftermiddagen en nedförsbacke. Använd morgonen till att uträtta något som kräver koncentration, fokus och självkontroll.

3. Effektivisera din att-göra-lista Att ha en att-göra-lista är bra, men att ha en att-göra-lista med genomtänkta prioriteringar är bättre. Enligt Laura Vanderkam ska du tänka på följande frågor när du gör dagens lista: Vilka uppgifter hjälper dig att uppfylla dina karriärmål? Vilka uppgifter prioriterar din chef eller ger dig ett lönelyft? Vilka uppgifter skulle innebära en lättnad att få ur vägen? Vilka uppgifter kan bara göras idag?

American Express vd Kenneth Chenault tipsar om att avsluta varje dag en med lista med de tre viktigaste sakerna man vill åstadkomma under morgondagen. Då blir det lätt att börja nästa dag med tydliga mål.

4. Vakna på rätt sida Även om du inte vaknar på rätt sida är det värt att göra sken av det. Morgonhumöret sätter lätt tonen för resten av dagen och arbetsplatsen blir både trevligare och effektivare om alla är på bra humör. Dessutom vet man aldrig vems hjälp man kan behöva senare på dagen.

RELATERAT: 7 dåliga vanor du måste lägga av med om du vill bli produktivare 2016

5. Sätt igång kroppen innan jobbet Underskatta inte effekten av frukost och fysisk aktivitet på morgonen. Frukost är inte bara ett energiintag – det är också ett sätt att aktivera kroppen och göra den redo för dagen. Att röra på sig gör också hjärnan mer alert, det kan räcka med en kort rask promenad på väg till arbetsplatsen. Kommer man in i en träningsrutin på morgonen följer som bonus att man sover bättre och blir mer utvilad. 

Då var det bara att sätta igång! 

LÄS MER! 7 sätt att förbli produktiv hela veckan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST