Fotograf: TT

"En teknik så genialisk att man gråter"

Bitcoin var först ut. Sen kom diamanter, kontrakt och aktiebrev till den heta blockkedjan. Nu måste storbankerna och börserna ta ett ordentligt kliv framåt för att inte springas om.

Diamanter har fått en ny bästa vän. "Vi har registrerat tusen nya diamanter i blockkedjan sedan vi startade Everledger för tio månader sedan", konstaterar grundaren och serieentreprenören Leanne Kemp.

Sedan en tid tillbaka bor australiskan i London för att vara på plats i den finansiella sektorns mittpunkt. Med tre lyckosamma exit bakom sig har hon på Linkedin lovat sin familj att Everledger blir hennes sista. Men kombinationen av tjugo års erfarenhet av nya teknologier, tio år i diamant- och försäkringsbranschen och blockkedjans möjligheter till verifiering och spårbarhet var för bra för att motstå.

På ett hackaton anordnat av försäkringsbolaget Aviva i oktober 2014 föddes idén - att med hjälp av blockkedjeteknik få full kontroll över digitalt dumma men extremt dyrbara produkter som diamanter och konst.

FEM COOLA PROJEKT

Factom
Använder 
blockkedjan för olika typer av registertjänster, exempelvis medicinska. Bolaget har inlett ett projekt i Honduras där bilder på landområden och fastigheter kan registreras och ersätta dagens undermåliga fastighetsregister. 

Mayorschain 
George Galloway, borgmästarkandidat i London, har skapat blockkedjan som en del av sin kampanj 2016 för att skapa 100 procent transparens kring stadens budget och publika transaktioner. 

Storj 
Erbjuder molnbaserade krypterade lagringstjänster med hjälp av blockkedjeteknik och crowdsourcad datorkraft. I likhet med Maidsafe garanterar Storj att den lagrade informationen förblir privat. 

Xapo 
Schweiziskt bolag som har utvecklat en digital plånbok och lagring av bitcoin. Med hjälp av en app kan den digitala valutan användas för transaktioner med de aktörer som accepterar bitcoin. 

Ethereum 
En decentraliserad plattform för smarta kontrakt utan risk för bedrägeri och inblandning av tredje part, ett slags programspråk som andra entreprenörer och företag kan använda när de bygger sina tjänster. Grundades av den nittonårige mjukvaruutvecklaren Vitalik Buterin.

Dagens bristande transparens har gett upphov till ett utbrett bedrägeri där 65 procent av försäkringsfallen aldrig klaras upp, och finansierat blodiga inbördeskrig, inte minst i Västafrika i slutet på 1990-talet, helt utan insyn.

Hon jämför Everledgers teknik med ett fingeravtryck för att identifiera brottslingar.

"I dag registrerar vi diamanterna i blockkedjan vid skärningstillfället. Med hjälp av de fyra c:na carat, cut, color och clarity och fyrtio olika datapunkter blir varje diamant unik och spårbar. Nästa steg är att börja registrera rådiamanter. För att komma dit ska jag tillbringa stora delar av 2016 i Afrika. Efter det kan vi börja skala upp verksamheten. "

På Everledgers sajt går det att följa registreringarna i realtid.

Leanne Kemp är långt ifrån ensam om att ha sett blockkedjans disruptiva potential. Delandeekonomi och distribuerad tillit är en av de sex stora megatrender som World Economic Forum pekat på i rapporten "Deep shift" från i höstas.

"Blockkedjan ersätter behovet av en tredjepartsverifiering för att skapa tillit i samband med finansiella transaktioner, kontrakt och röstningsförfarande", skriver WEF i rapporten.

Av de tillfrågade experterna i den bakomliggande undersökningen räknade nästan 60 procent att 10 procent av världens BNP kommer att vara lagrat med hjälp av blockkedjeteknik 2027.

Användningen i demokratiska processer som exempelvis röstning väntas bli verklighet tidigare, menar experterna.

Att kalla blockkedjan het är ingen överdrift.

Under det senaste året har såväl stora som små aktörer i de flesta branscher, även om finanssektorn dominerat, flockats runt tekniken för att se hur den kan utnyttjas i den egna verksamheten. Riskkapitalet har också hittat hit. En miljard dollar i vc-pengar har hittills investerats i över 120 blockkedjerelaterade startupbolag, varav över hälften under de senaste tolv månaderna enligt en undersökning från revisions- och konsultföretaget Deloitte.

Men för de breda massorna är blockkedjan fortfarande ett okänt begrepp.

Något mer känd men knappast mindre mystisk är bitcoin, världens första decentraliserade valuta som skapades 2009 av Satoshi Nakamoto och som bygger på den hittills största och mest beprövade blockkedjan. I dag finns en rad olika blockkedjor och så kallade kryptovalutor, men ingen med samma spridning som bitcoin.

LÄS ÄVEN: 20-åringen som ska göra bitcoin enkelt att använda

"Ingen av de andra har bevisat sitt kommersiella värde. Det är denna blockkedja som merparten av alla företag använder i dag och den enda som är helt decentraliserad, här finns nämligen ingen i toppen att kasta i fängelse", menar Nanok Bie, IT-journalist och expert på bitcoin och blockkedjetekniken.

Under en period var han kommunikationschef på KNC Miner, det svenska bolaget som utvecklat såväl hård- som mjukvara för att göra de beräkningar som krävs för att skapa nya bitcoin vilket de också gör själva i sin datorhall i Boden. I dag är han sin egen. Vid sidan av att arbeta som underkonsult för analysföretaget Kairos Future och föreläsa har han planer på ett eget startupbolag som utnyttjar blockkedjeteknikens möjligheter att förändra mediebranschen.

"Det är ett bra läge just nu och det är kul att kunna vara med från början. Förståelsen för blockkedjan, en teknik som är så genialisk att man gråter, börjar öka nu", säger han.

Alla är dock inte säkra på att det är just bitcoinblockkedjan som kommer att dominera eller över huvud taget överleva framöver.

Därför har Leanne Kemp byggt Everledger på såväl en privat blockkedja som på bitcoinblockkedjan.

"Den är den säkraste och mest använda, men den är ingen silver bullet som löser allas problem. Vi vet vad vi vill och nu ska vi hitta den bästa lösningen för det. "

Vilka blockkedjelösningar som kommer att dominera framöver kan hon inte svara på.

"Ingen sitter på det svaret. Välkommen till startupvärlden vid teknikskiften - det är rena rama vilda västern. Men jag är van att vara med tidigt i disruptiva teknikskiften. Wapp, sms, rfid är teknik som när de är vedertagna blir som ljudet av en tvättmaskin - den spolar i bakgrunden utan att någon tänker på det. "

I Troon på den skotska västkusten sitter ett gäng skarpa hjärnor som ska bygga ett nytt internet med blockkedjan.

"I stället för att använda blockkedjan till att göra finansiella transaktioner mer effektiva och tillförlitliga bygger vi ett distribuerat nätverk för att skapa ett nytt och distribuerat internet som inte vilar på osäkra och icke trovärdiga datacentraler i händerna på aktörer som Google. Ett internet som inte kan hackas och korrumperas", säger Nick Lambert, en av projektets företrädare.

Nätverket som går under benämningen Safe, secure access for everyone, bygger i stället på crowdsourcing.

"Du laddar ned vår mjukvara och talar om hur mycket utrymme du vill ge till nätverket. Som ersättning får du våra safecoin som kan användas till olika tjänster. Det som händer då är att människor börja lagra delar av andras information på sina datorer. Informationen delas upp i delar som alla hamnar på olika ställen i krypterad form. Bara det rätta lösenordet från ägaren samlar ihop informationen igen så att det blir läsbart. Ditt lösenord stannar på din dator och ägs bara av dig. Alla delar av dokumentet finns i fyra kopior och flyttas automatiskt om en dator stängs av eller kraschar."

LÄS ÄVEN: 12 nordiska fintechbolag som är glödheta

Efter nästan tio års utveckling kommer Maidsafe att lansera en betaversion i vår. Sedan hoppas de på att människor ska ansluta sig och att entreprenörer ska börja bygga applikationer. Ett nytt decentraliserat internet ska börja fyllas med innehåll utan att aktörer som Google äger den, kan missbruka den eller överskölja dig med reklam.

I vår digitala framtid kanske blockkedjan inte bara blir diamanternas bästa vän utan en bästis till alla som värnar om transparens och personlig integritet.


DIAMANTERNAS VÄG I BLOCKKEDJAN

1. Diamanten utvinns i en gruva i Afrika och skickas till Antwerpen där den slipas. Varje diamant är unik och får ett eget fingeravtryck och läggs i kö.

2. När det bildas ett nytt block - ett lagringsutrymme i det distribuerade nätverket som består av alla inblandade aktörer - registreras tusen diamanter åt gången och får en gemensam kod.

3. Diamantproducenten säljer en diamant till en amerikansk miljardär. Avtalet registreras och kan härledas till den ursprungliga registreringen. Om diamanten stjäls kan den spåras genom det digitala fingeravtrycket och kopplas till rätt ägare.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST