Fotograf: Nextjump

De anställer en på tusen - och sparkar inte någon

Next Jump har hållit sig under radarn men omsätter 2 miljarder dollar. Bolaget stoltserar med en säregen företagskultur. De tar emot 10 000 ansökningar per år men anställer bara 10 - och har en "no fire"-policy.

Det amerikanska IT-bolaget Next Jump har 200 anställda men får 10 000 ansökningar per år. Men endast omkring 10 nya medarbetare tas in varje år. Med en no fire-policy och löften om ständig utveckling dras toppstudenter dit som flugor kring en sockerbit. 

En starkt bidragande orsak är att man aldrig ger upp sina medarbetare, vilket bland annat en "no fire-policy" som infördes år 2012 är ett tydligt bevis för.

"Inget är så skadligt för företagskulturen som uppsägningar och inget är så demoraliserande och skamligt för individen. Företag ser uppsägningar som ett sätt att få balans i sin balansräkning, men en anställning är som att skaffa barn. Det är för alltid", säger Charlie Kim.

Du sparkar väl ändå någon?
"Endast av etiska och moraliska skäl. Du får sparken om du tar med dig ett vapen till jobbet."

Kim startade Next Jump på college. I dag är han 42 år och hans New York-bolag utvecklar nästa generationens lösningar för e-handel och annonssystem och omsätter cirka 2 miljarder dollar per år.

Charlie Kim hade tidigare inställningen "anställ långsamt, sparka snabbt" men menar att en medarbetare som hela tiden känner att den kan få sparken avskräcks från att våga experimentera.

No fire-policyn ställer samtidigt oerhört höga krav på rekryteringsprocessen där ödmjukhet står i fokus. Resonemanget lyder att ett alltför gott självförtroende kan skapa arrogans och orsaka problem i gruppen.

På Next Jump betraktas Harvardboken "The Future of Work" som lite av en bibel och finns utspridd lite varstans på kontoret. Bakgrunden är att ett antal professorer med barnpsykologen Robert "Bob Kegan" i spetsen har ägnat tre år att hitta framtidens bolag.

Förutom hedgefonden Bridgewater har de utsett Next Jump till en av sina favoriter.

Enligt Bob Kegans sätt att resonera finns två former av lycka.

Den ena går ut på att sukta efter mer, vilket kan bidra till depressioner.
Den andra handlar om att se lycka som en rörelse där cheferna också har ett stort ansvar för att utveckla medarbetarna till lyckliga individer.

"Din nästa utbildning är på jobbet. Vägen till lycka går ut på att skapa en starkare och bättre version av dig själv. Som ledare måste du ta hand om din personal psykiskt, fysiskt och sprirituellt och inte bara en gång, utan hela tiden", säger Charlie Kim.

Allt har dock inte varit guld och gröna skogar precis. Next Jump fick stora ekonomiska problem 2002 och gick från 150 till 4 personer. Charlie Kim tog sig en rejäl funderare över vad övriga 146 medarbetare hade bidragit med.

Han insåg att ett företags framgångar inte bygger på att öka antalet anställda, utan på att satsa på kvalificerade och framförallt utvecklingsbara medarbetare.

"En topp-presterare är 20 gånger så effektiv som en vanlig anställd", säger Charlie Kim.

Förändringsprocessen inleddes 2006, men det dröjde 4-5 år innan Next Jump började tillhöra ett av toppvalen när studenter från toppuniversitet som Cornell och MIT väljer favoritarbetsgivare.

Vid den tiden hade Next Jump cirka 5 000 ansökningar per år. Och det fanns ett stort problem. Personalomsättningen låg på nära 40 procent.

Genom att styra om och tydligt förmedla att man vill skapa ledare inom organisationen har personalomsättningen sjunkit till några få procent och numera får Next Jump som sagt in cirka 10 000 ansökningar per år.

"I dag har vi personer som vi har utvecklat internt och som driver Next Jump sida vid sida med mig", säger Charlie Kim.

Meghan Messenger som deltar under intervjun med VA.se är ett exempel. Hon började som praktikant som 18-åring och i dag är hon Charlie Kims högra hand.

Inom bolaget har man skapat MV21, vilket innebär att medarbetarna får rösta fram ett team på 21 ledare. Gruppens arbete inleds på ön Martha´s Vineyard och under ett år får MV21 uppgiften att säkra att företaget växer ekonomiskt, men även utveckla företagskulturen.

LÄS ÄVEN: "Alla mår bättre med fria arbetstider"

"70 procent av de som ingår MV21 har gått direkt från universitetet till att tränas upp i vårt bolag", säger Charlie Kim.

Next Jump har även gjort sig känt för många personalförmåner – "perks".

Vad sägs om upp till 5 000 dollar i bidrag till semesterkassan, rabatter hos 30 000 handlare eller priser till personer som hjälper andra inom organisationen att bli bättre.

"Bob Kegan brukar säga att perks är den nya inkomsten", säger Charlie Kim.

Han poängterar dock att de bästa förmånerna inte handlar om att få saker samt att sann lycka uppstår när man gör saker för andra. Next Jump har bland annat utvecklat en modell där hälften av vinsten går till välgörande ändamål.

Personalen uppmuntras också att erbjuda både sin tid och sina färdigheter till olika välgörande ändamål.

Alla anställda måste vara beredda att arbeta med sin personlighet. Meghan Messenger liknar det vid hur en tonåring sällan uppskattar uppmaningar om läggningstider, läxor och annat, men senare kan känna stor tacksamhet för att föräldrarna brydde sig.

"Den här typen av utveckling är inget för veklingar", säger Charlie Kim.

Varför misslyckas så många företag med att skapa lyckliga medarbetare?
"Personalen tillåts inte vara uppriktig med hur de mår", säger Charlie Kim.

Han pekar på en Harvard-rapport som visar att samhället är på väg att skapa en hel generation mobbare. Inte för att föräldrarna arbetar för mycket och får för lite tid för barnen, utan för att jobbfrustrationen tas ut i hemmet.

Det finns kritik mot er – bland annat att personalen måste ge upp sitt vanliga liv. Hur ser ni på det?
"Vi betraktar oss som pionjärer och får räkna med pilar i ryggen. De flesta människor tror inte att de kan förändra sin karaktär, men det går även om processen kan vara smärtsam", säger Charlie Kim.

Hur ökar ni som IT-bolag andelen kvinnor?
"Vi letar efter ödmjuka personer oavsett kön. 30 procent av personalen är kvinnor och 40 procent av cheferna. Under de sista 10 åren har vi tydligt sett hur kvinnor är mer öppna med vad de inte är bra. Det ser vi som ett tecken på ödmjukhet och har bidragit till att andelen kvinnor har ökat hos oss" säger Meghan Messenger.

Charlie Kim hävdar att män redan på dagis får lära sig att trycka ned sina känslor, vilket banar väg för osäkra beslut senare i livet.

"Vi har märkt att kvinnor är starkare beslutsfattare och att det tar längre tid att utveckla män till att bli det", säger Charlie Kim.

Han har fått flera bud på miljardtals dollar för Next Jump, men har hela tiden gett kalla handen.

"Jag har sagt till andra som har frågat att om jag skulle sälja skulle jag vilja investera i en ny startup som förändrar världen, hjälpa skolor, techindustrin med mera. Sedan insåg jag att allt det är just det jag gör på Next Jump", säger Charlie Kim.

LÄS ÄVEN: "8-17 gör oss effektivare"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST