Fotograf: Scanpix / Jeff Chiu

Apple vs FBI: Teknikjätten vägrar att lämna ut gärningsmannens information

Apple vägrar lämna ut en gärningsmans data - och nu går man till domstol för att se till att FBI inte har rätt att be om det.

Nu har Apple hamnat i en tvist med FBI. Den amerikanska polismyndigheten har krävt att Apple ska lämna ut datainformation från en mobiltelefon som användes av den gärningsman som i december låg bakom en dödsskjutning i San Bernardio. Apple har dock vägrat att hjälpa FBI att kringgå det säkerhetsprogram som gör att man idag inte kan komma åt informationen på telefonen.

FBI har gett Apple en tydlig order, men teknikjättens vd Tim Cook meddelar nu att man är redo att bestrida ordern via domstol. Cook menar att FBI nu tagit ett steg som hotar säkerheten för Apples kunder. 

"Vi motsätter oss denna order, vilken kan få konsekvenser långt bortom det nuvarande rättsfallet", skrev Cook i ett öppet brev på Apples hemsida. 

LÄS ÄVEN: Microsoft erkänner: Vi samlar in din data - även om du inte vill det

FBI kan själva inte komma åt informationen då den är krypterad. "Att kompromissa om säkerheten kring vår personliga information kan i längden innebära betydande risker för oss i våra privatliv. Därför har kryptering blivit så viktigt för oss", skriver Cook.

Sedan september 2014 har standarden på Apples enheter varit att datan är krypterad. Om enheten är låst krävs det ett lösenord för att nå informationen. Apple menar att inte ens deras egna anställda har möjlighet att få tillgång till informationen på en kunds telefon.

Google har uttryckt att även de står bakom Apples belsut. Däremot kommer bolaget inte själva vara lika hårda mot FBI. I ett twitterinlägg sent på onsdagen skrev Googles vd Sundar Pichai att bolaget bygger produkter för att hålla användarens information säker samtidigt som man ger brottsbekämpande uppgifter som baseras på gällande rättsordningar. "Men det är helt annorlunda när man kräver från företag att möjliggöra intrång i kundens enheter och data", skriver Pichai.

LÄS ÄVEN: "Det skadar väl inte att regeringen vet allt du gör, eller?"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST