Fotograf: Michelle Spingler/TT

Veckans ord: Bank

Banker gör sådant man inte talar om.

Det finns databanker, genbanker, sandbanker ... Men det finns också vanliga banker som heter något besvärligt som Svenska Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda banken, Nordea eller rent av Swedbank. De sysslar med pengar.

Sen finns det nischbanker en masse. Alla sysslar med pengar. De heter något lättbegripligt som ICA-banken, Skandiabanken o s v.

Dessutom fanns det andra banker, fullt med andra banker som fusioneras upp i bankernas branta näringskedja. Här har liemannen gått hårt fram. Först dog alla hypoteksbankerna, sedan tonar några tusen sparbanker bort. Och med buller och bång bankkraschade den statliga post- & kreditbanken på 90-talet in i gamla Nordbanken. Alla sysslade de, mer eller mindre framgångsrikt, med pengar.

VECKANS ORD

Ekonomi är lika mycket ord som siffror, lika mycket Word som Excel – och det är lika mycket buzzwords som nyckeltal.

Lars Melin är docent i svenska, linguistic asset manager och populärvetenskaplig författare, senast med boken Money talks (Morfem förlag 2013).

Varje vecka väljer han ut ett av alla ekonomi-buzzwords som cirkulerar och presenterar det för VA.se:s läsare.

Men just dessa banker bröt mot en djupt sittande svensk moralisk regel: pengar pratar man inte om. Alla de bortgångna (eller bortgående) bankerna gjorde felet att skriva kunderna på näsan vad de skulle göra på banken (spara, ta kredit, öppna hypotek). Därmed var de dömda till undergång. Pengar är hysch hysch.

Detta betyder förstås att det ser mörkt ut för GE Money Bank och Santander Consumer bank. Eller kanske får man prata om pengar på engelska? Kanske, en bankir är alltid smartare än oss andra. Och ingen har prövat förut.

Klicka här för att läsa fler Veckans ord.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST