Fotograf: Min Doktor / press

Jätteinvestering i startupen som ska förändra svensk sjukvård

In en nyligen avslutad finansieringsrunda tog Malmöbaserade startupen Min Doktor in 55 miljoner från bland andra EQT Ventures, i riskkapitalbolagets första svenska investering.

Startupen Min Doktor lanserades för tre år sedan och har sitt säte i Malmö. Bolaget tog in 55 miljoner kronor i en finansieringsrunda där riskkapitalbolaget EQT:s techfond EQT Ventures stod som den enskilt största investeraren, skriver Di Digital.

Min Doktor är ett e-hälsovårdsföretag där läkare med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan ge sina patienter en diagnos samt skicka recept via mobilen. Tjänsten fungerar så att patienten genom några enklare frågor beskriver besvären och sedan får återkoppling av en läkare som är kopplad till Min Doktors system. Oftast tar det inte mer än en halvtimme att få svar. Läkaren beslutar om vidare åtgärder, till exempel röntgen, provtagning eller vidareslussning till en fysisk läkare.

För närvarande går bolaget med förlust men intäkterna befinner sig i en stigande trend. Fjolårets omsättning på 6,5 miljoner kronor kommer inom kort att få draghjälp från ett nyligen undertecknat samarbetsavtal med Länsförsäkringar och Skandia.

För att klara av expansionen avser bolaget att använda den senaste kapitalinjektionen till att skala upp verksamheten i Sverige.

"Nu får vi utrymme att göra allt det vi vill. Vårt mål är att vara en del av framtidens vårdsystem genom att revolutionera vårdflödet", säger den operativa chefen Charlotta Tönsgård i en kommentar om EQT Ventures investering.

LÄS MER: Riskkapitalbolaget hämtar teknikchef från startup

"Det är speciellt roligt att EQT Ventures kommer in som delägare. Investerarna har byggt egna bolag tidigare och har en förståelse för hur det kan vara, i jämförelse med många andra riskkapitalbolag", säger hon.

För EQT Ventures är detta den första svenska investeringen. Bortsett från EQT Ventures valde också Min Doktors befintliga investerare att tillskjuta kapital under senaste finansieringsrundan.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant