"Höj lönerna för sjuksköterskor och lärare för att lösa den kroniska bristen"

Lönerna för sjuksköterskor och lärare har halkat efter i Sverige och det finns oerhört starka argument för en höjning menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet.

För att lösa den kroniska bristen på lärare och sjuksköterskor bör deras löner höjas relativt andra grupper.

Det sade Arbetsmarknadsekonomiska rådets ordförande Lars Calmfors vid en pressträff på måndagen där han presenterade rådets nya rapport om lönespridning.

"Det finns oerhört starka argument för högre löneökningar för sjuksköterskor och lärare än andra grupper", sade Calmfors.

Han sade sjuksköterskor, lärare och civilingenjörer haft sjunkande relativlöner sedan 2003 och att lärare har lägre relativlöner i Sverige än i de andra nordiska länderna. Detta har resulterat i stor brist.

LÄS ÄVEN: Här finns jobben - 200 yrken analyserade

"Vi har haft kronisk arbetskraftbrist under lång tid för sjuksköterskor och lärare och prognoserna pekar inte på någon förbättring", sade Lars Calmfors.

Han sade att regeringens extrapengar till lärare inte lär räcka för att lösa rekryteringsproblemen, utan att det är upp till parterna att enas om högre löner för sjuksköterskor och lärare. Med de sifferlösa avtal som gäller för dessa grupper är det en fråga främst för den lokala lönebildningen.

Lars Calmfors tillade dock att det saknas bevis för att sifferlösa avtal kommer att få upp lönerna, även om facken tror det.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST