Optimera dina pauser på jobbet - och bli produktiv hela dagen

De flesta vet att hjärnan jobbar som bäst när den får ta paus ibland - men det är skillnad på pauser och pauser.

Det är viktigt att ta pauser på jobbet. Flera studier har visat att du blir produktivare om din hjärna får vila ibland. Men hur tar man egentligen en paus på rätt sätt? Här är några fällor du ska undvika för att faktiskt maximera dina pauser!

1. "Nu kan jag passa på att kolla Facebook". Tar du paus och ägnar sedan hela pausen åt att stirra på Facebook eller Instagram? Då kan du inte räkna det som en paus! Om du verkligen vill få ut något av att gå ifrån jobbet i några minuter måste du tillåta din hjärna att vila på riktigt - och det gör du genom att inte göra någonting alls.

SLÄPP MOBILEN: 6 appar som hjälper dig bli av med ditt mobilberoende

2. "Jag tar en paus när det passar". Du blir produktivare om du istället schemalägger dina pauser. Detta ger din dag en rytm som både hjälper dig att slappna av och att få jobb gjort. Att schemalägga pauser kan också vara ett bra sätt att undvika stress. För att maximera dagen kan du använda dig av 45-10-regeln. Jobba i 45 minuter, ta sen 10 minuters paus. Studier har visat att vår hjärna bara klarar av att fokusera på samma sak i 45 minuter i sträck innan den behöver en paus, så anpassa dig efter det!

UNDVIK STRESS: Jobbstress dödar 200 svenskar varje år

3. "Jag hinner inte ta en paus, det här projektet är så viktigt". När det är som mest på jobbet kan det kännas rimligt att jobba non-stop för att hinna med allt. I praktiken innebär det dock att du stressar dig igenom arbetet och att projektet kommer ta längre tid då du blir mindre produktiv. Det är precis i detta läge pauserna är som viktigast - både för att få jobbet gjort och för att du ska undvika den skadliga stressen. Tänk så här: När gör du bäst ifrån dig på jobbet - när din hjärna är utvilad eller slutkörd?

LÄS ÄVEN: Blev entreprenörer av en slump – skapade global succé

4. "Jag tappade fokus ett tag, då har jag ju typ tagit paus". Sitter du framför skrivbordet och känner att tankarna börjar sväva iväg? Då är det bättre att du faktiskt tar en paus på riktigt. Det är lätt att känna sig skyldig när man börjar tappa fokus och då tänka att man i princip redan har tagit en paus för att man inte gjorde sitt jobb i några minuter - men så är det inte. Ta en riktig paus, så kan du göra ett riktigt bra jobb när du kommer tillbaka.

FLER FÄLLOR ATT UNDVIKA: 7 dåliga vanor du måste lägga av med om du vill bli produktivare 2016


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST