Fotograf: MindApps/Montage VA

Blev entreprenörer av en slump – skapade global succé

Svenska Mindfulnessappen gör sitt segertåg över världen och är redan uppe i 1 miljon nedladdningar på 15 språk. Men det var långtifrån självklart.

"Vi hade en Skalman-idé om att skapa en "mat- och sovklocka" för meditation", säger Martin Wikfalk, grundare och vd av MindApps som har utvecklat Mindfulnessappen.

Martin Wikfalk driver yogastudion BaraYoga i Aspudden ihop med frun Anna sedan 2007. Det var när han höll Mindfulness-kurser som behovet av en app väcktes.

Kurserna innehöll tre andningsövningar som deltagarna skulle sköta på fritiden. Snart stod det klart att det var svårt att komma ihåg att göra övningarna.

Då kläckte Martin Wikfalk idén om en Skalman-inspirerad "mat- och sovklocka" för meditation i vardagen.

"Iphone hade kommit ett par år tidigare och Appstore var på tapeten. Vi insåg att vi kunde nå ut lokalt med vårt center i Aspudden och globalt via en app", säger Martin Wikfalk.

Han diskuterade idén med en annan Yoga-kollega, Magnus Fridh, och drog igång utvecklingen med hjälp av en it-utvecklare från Umeå.

Frun Anna stod för rösten, Magnus fru Ida hade AD-kunskaper och Magnus själv var gammal musiker och kunde ratta inspelningen. Det dröjde 6 månader innan första versionen var klar.

Idag har den laddats ned 1 miljon gånger på 15 olika språk.

Varför tror du att er app har blivit framgångsrik?
"Det som kom på den tiden liknande mest cd-skivor i app-form. Vi försökte dra nytta av telefonens funktioner med tidspåminnelser och annat. Vi försökte även hålla ren design och inte ha massa indiska AUM-tecken", säger Martin Wikfalk.

Marginalerna på er produkt måste väl vara jättehöga? Det låter som att ni har skapat ett självspelande piano ungefär som Markus "Notch" Persson gjorde med Minecraft?
"Haha, vi får väl också köpa ett stort hus i Los Angeles", säger Martin Wikfalk.

Han fick upp ögonen för olika meditationsformer under perioder av "tentaångest" vid studier i London och Washington. Det var när han träffade Anna på FN som livet skulle ta en ny vändning.

Paret flyttade till buddhistiska Burma för UNHCR och snart blev meditationsformer en viktig del av parets liv.

När första barnet föddes 2005 längtade paret efter ett lugnare liv och flyttade till Aspudden i Stockholm 2007. Samma år öppnades yogastudion BaraYoga.

Dagens stressade samhällsklimat skapare ett behov av mindfulness och andra meditationsformer. Osäkra anställningsförhållanden spär ytterligare på stressen, enligt Martin Wikfalk.

Härnäst är planen att utveckla en andningsapp och inom ett par veckor introducera fler kurser via appen.

Vad driver er?
"Vi är entreprenörer by accident. Entreprenörer talar om burn-rate. Vi är sparsamma och bygger sakta upp baskapital för att vidareutveckla produkten", säger Martin Wikfalk.

Målet med appen är att bidra till att fler mår bättre i världen.

Vad är det för skillnad på Mindfulness och Yoga?
"Yoga går ut på att göra rörelser och förlänga andetaget. Mindfulness går ut på att inte göra någonting och observera sitt andetag", säger Martin Wikfalk.

Vad vill man uppnå?
"Att vakna upp till varje ögonblick och se det som det är", säger Martin Wikfalk.

Hur ska en vanlig dödlig uppnå ett sådant tillstånd?
"Verktyg är en hjälp på vägen och inte vara för hård mot sig själv. Folk tror att yoga-lärare är lugna och inte har problem i relationen med andra människor. Mina brister är snarare värre än andras", säger Martin Wikfalk.

Han sitter med sina kollegor på Start-up People Sweden, SUP46, på Regeringsgatan.
Martin Wikfalk måste avbryta intervjun. Han ska hålla en meditationskurs för det stressade folket på SUP46.

LÄS ÄVEN: Svensk app tar strid mot skenande diabetes

MINDFULNESSAPPEN

Mindfulnessappen varierar något i pris beroende på marknad, men kostar cirka 20 kronor.
Det går snabbt uppåt för Mind Apps AB. 2014 omsatte företaget cirka 1,9 miljoner kronor och redovisade ett finansnetto på 536 000 kronor. 2015 ökade omsättningen till nära 3,1 miljoner kronor med ett finansnetto på 881 000 kronor.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST