Fotograf: Kinnevik

Riskkapitalister pumpar in hundratals miljoner i hans startup som kan rädda liv

Med billiga försäkringar till de som bäst behöver dem känner supertalangen Gustaf Agartson att han är med och gör skillnad.

“Vi skapar trygghet för våra kunder”, säger Gustaf Agartson och talar då om miljontals familjer i utvecklingsländer som plötsligt fått tillgång till en livsavgörande produkt - försäkringar.

Sedan starten 2010 har Bima vuxit dramatiskt och betalat ut försäkringspengar till tusentals anhöriga som förlorat en närstående. Bolagets billiga livförsäkringar inriktar sig på de i världen som behöver tryggheten som mest, de som verkligen riskerar att dö i förtid. “När man förlorar en anhörig förlorar man också en stor del av familjens inkomst och att då vara försäkrad gör enorm skillnad.”

Gustaf Agartson är en av årets Supertalanger. Här hittar du hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2016

Gustaf Agartson startade Bima tillsammans med Kinnevik. Målet var att nå ut med försäkringar till grupper som tidigare aldrig varit i kontakt med produkten. Kanalen blev mobiltelefoner.

Genom att ingå partnerskap med lokala operatörer kan man nu nå de 70 procent av befolkningen i utvecklingsländer som äger en mobiltelefon. Kunderna betalar även sin försäkring via telefonen och får all information om produkten via sms och telefonsamtal. När man valt att köpa en försäkring ringer Bima upp för att kontrollera att man förstått vilken typ av produkt man köpt.

Bima ingår även ett avtal i varje land med ett lokalt försäkringsbolag som får hantera risken, på nästan samtliga marknader har en stor del av arbetet gått ut på att övertyga aktörerna om att försäljningen av försäkringar faktiskt kan ske via sms - och att bristen på fullständiga id-handlingar inte måste vara ett stort problem.

ÅRETS FINANSTALANG: Hennes uppdrag: Hitta nästa Spotify

Sedan starten har man gått in i 14 länder och säljer sina försäkringar under en rad olika varumärken. De billigaste produkterna kostar runt 30 cent i månaden och kan betala ut med uppemot 4 000- 5 000 dollar. Det kan jämföras med att snittlönen per år på många av Bimas marknader ligger runt 1 000 dollar.

Under 2015 hann Bima dra in 320 miljoner kronor i riskkapital, enligt Breakits kartläggning. Det gör bolaget till Sveriges fjärde populäraste startup bland investerarna. Samtliga andra bolag på topplistan jobbar med produkter som riktar sig mot Västvärlden och många av dem fokuserar på unika tekniska lösningar. Bima sticker ut i sammanhanget. Bolaget är väl kanske inte lika spexigt som Spotify, men betydligt viktigare för sina kunder.

Försäkringar skapar även en ekonomiska balans i länder där oron är stor. Att kunna erbjuda livförsäkringar till kunder i Haiti och Pakistan innebär att barn slipper hamna på gatan om föräldrarna skulle dö i naturkatastrofer eller ett lokalt bombdåd. Gustaf Agartson menar att en av de främsta fördelarna med hans jobb är att han kan vara med och göra skillnad. 

ÅRETS NYTÄNKARE: "Om 20 år omsätter min spelstudio 10 miljarder"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST