Fotograf: Resolution Games

"Om 20 år omsätter min spelstudio 10 miljarder"

Sverige dominerar spelvärlden och svenska spelutvecklare lirar i den allra högsta divisionen. Carl-Arvid Ewerbring är en av världens mest lovande talanger.

Digitala entreprenören och spelnörden Carl-Arvid Ewerbring är en av grundarna till nya spelstudion Resolution Games som startades av King-avhopparen Tommy Palm, en spelveteran som haft en avgörande roll i arbetet med megahitten Candy Crush Saga.

Carl-Arvid Ewerbring fick i år både en plats på Forbes lista över talanger under 30 och på Veckans Affärers årliga Supertalanglista.

Ewerbring och Palms vägar korsades när Palm höll en föreläsning KTH där Carl-Arvid Ewerbring utbildade sig till civilingenjör med inriktning på datateknik.

"Jag tog Tommys visitkort och ringde upp honom. Det visade sig att han var på väg att starta ett nytt företag och på den vägen är det", säger CA Ewerbring.

Resolution Games har i dag 16 anställda och ska uteslutande satsa på spel för virtual reality, VR, en bransch alla talar om som det nya och stora men som få än så länge sysslar med. Förväntningarna är skyhöga och bolaget drog förra året in riskkapital på över 6 miljoner dollar från bland annat Google Venture och svenska Creandum.

Carl-Arvid Ewerbring föddes i det egna företagandets epicentrum – småländska Älmhult. Båda föräldrarna är välkända företagare i Karstad, dit familjen sedan flyttade.
Han ser själv också påtagliga strategiska likheter mellan att utveckla ett spel och att driva ett företag.

LÄS ÄVEN: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2016

"Gemensamma komponenter är mål, resurser, partner, kortsiktiga resultat och belöningar, långsiktiga strategier konkurrenter och fiender. Och dessutom omgivningsvariabler som du inte själv kan påverka."

Hans spelintresse började på ett jullov i fjällen när han var åtta år.

"Jag var sjuk och tvingades stanna inne medan resten av familjen åkte skidor. Min pappa hade fått ett Super Nintendo i julklapp av företaget han jobbade på. Jag började spela och ja, sen var det kört."

Carl-Arvid Ewerbring har genom åren utvecklat flera appar.Resolution Games har hittills släpp ett kortspel. Inom kort kommer ytterligare ett ett fiskespel, där detaljerna än så länge är hemliga.

"Det vi håller på med kan bli hur stort som helst och vi ska bli vassare än våra föregångare."

Virtual reality kan bli mer än bara underhållning i framtiden, spår CA. Redan nu kan tekniken användas för att exempelvis bota fobier som flygrädsla och spindelskräck.
Själv beskriver han sig som en rationell och analytisk person som dessutom är nyfiken på gränsen till naiv.

"Jag tror att det mesta är möjligt. När jag får höra att något är omöjligt nöjer jag mig inte förrän jag är överbevisad."

Carl-Arvid Ewerbring är inte bara en strategiskt slipad spelutvecklare. Han gör även varje år upp en systematisk och personlig målplanering som sträcker sig 20 år fram i tiden. Han börjar bakifrån och utvärderar kring varje nyår vad som behöver göras för att nå dit han vill.

"År 2034 äger jag en egen spelstudio som omsätter 10 miljarder och har globala titlar. Jag klurar också på hur jag genom kunskaperna från spelbranschen kan hjälpa världen med mer än underhållning."

LÄS ÄVEN: Hennes uppdrag: Hitta nästa Spotify

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST