Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Swedbanks vd får sparken - får gå på dagen

Michael Wolf har gjort sitt tycker styrelsen och utser en ny tillförordnad vd. Wolf får 19,5 miljoner i avgångsvederlag.

Michael Wolf lämnar vd-posten i Swedbank på tisdagen. Styrelsen och Michael Wolf har träffat en överenskommelse om detta.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Styrelsen har tagit initiativ till förändringen", heter det.

Swedbanks styrelse har utsett Birgitte Bonnesen till tillförordnad vd. Hon kvarstår samtidigt som chef för bankens svenska bankverksamhet.

LÄS ÄVEN: Analytiker: Negativt att Wolf sparkas

"Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt kunna presentera en ny vd", skriver banken.

Michael Wolf kommer att få uppsägningslön och avgångsvederlag bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag bestående av ytterligare 75 procent av årslönen. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

"Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå", säger Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, enligt pressmeddelandet.

Birgitte Bonnesen som blir tillförordnad vd sitter i koncernledningen. Hon är chef för den svenska bankverksamheten och har tidigare varit chef för den baltiska bankverksamheten.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST