Deras mobilbatteri behöver bara laddas en gång i veckan

Brittiska bränslecellsutvecklaren Intelligent Energy Holdings ska ta fram ett batteri för mobiltelefoner som bara behöver laddas en gång i veckan. 

Det tänker man göra med hjälp av en befintlig teknik som klarar av att omvandla väte till elektricitet. Det rapporterar Bloomberg. Hittills har konceptet använts i större skala med syfte att driva kommersiella kraftgeneratorer som används av företag. Bland användarna finns exempelvis svenska möbeljätten Ikea och investmentbanken Morgan Stanley, som velat minska utsläppen och säkerställa elförsörjningen.

Men nu vill alltså det Loughborough-baserade bolaget, som var först med att använda tekniken på Londons svarta taxibilar, ta sikte på telefoner. För ändamålet krävs ordentliga investeringar och en smartphonetillverkare tänker investera 7,6 miljoner dollar för att Intelligent Energy ska kunna utveckla en bränslecell som är tillräckligt liten för att få plats i en mobiltelefon.

I en intervju med nyhetsbyrån sade bolagets vd Henri Winand, att de första bränslecellsdrivna telefonerna kan komma att bli en realitet redan inom två års tid, förutsatt att allt går enligt plan.

Intelligent Energy Holdings har verkat inom energiteknik under de senaste 25 åren och sitter på mer än 1.000 patent. Bland bolagets mer framträdande kunder finns Boeing och de två bolagens gemensamma satsning på en bränslecellsdriven flygplan.


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.