Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Snart går bensinpumpen samma öde till mötes som telefonkiosken

Oljepriset har fallit med 70 procent men bensinpriserna bara med 10 procent. Vad kan egentligen motverka elbilarnas segertåg när folk börjar tröttna på dyr bensin?

Bilarna har successivt blivit allt bränslesnålare, och följs nu upp av en ny generation el- och hybridbilar. Efterfrågan på alternativ till fossila bränslen ökar, och i många globala metropoler blir det allt mer chict och trendigt att köra elbil. Trädkramandets tidevarv är passerat, och den långsiktiga investeraren har all anledning att uppmärksamma trenden. Vad är de drivande krafterna bakom?

Sedan sommaren 2014 har oljepriset dalat med 70 procent, medan svenska bensinpriser endast fallit med 10 procent. Det finns både mer och mindre rationella orsaker till det, men många börjar helt enkelt tröttna på de höga bensinpriserna.

Samtidigt sjunker förtroendet för "rena" fossila bränslen. En genomsnittlig dieselbil släpper vid vanlig körning ut 7 gånger mera kväveoxider än EU tillåter. I testlaboratoriemiljöer kan biltillverkarna optimera utsläppsresultaten och därmed klara begränsningarna, men från och med nästa år ska nya dieselbilar klara begränsningarna även i verkliga körförhållanden. Priset på dieselbilar, och dieselskatter, kommer sannolikt att öka samtidigt som efterfrågan går ner. En dödsspiral för dieseln?

Arnold Schwarzenegger - alias The Terminator - publicerade en tänkvärd fråga på Facebook i början av december. Tänk er två dörrar till två slutna rum. Bakom den första finns en elbil, bakom den andra en bensinbil. Bilarna är i full gång. I vilket rum spenderar du en timme om du måste välja?

LÄS ÄVEN: "Elbilar har blivit en ny trendpryl"

Frågan är vad som kunde motverka att el- och hybridbilar dominerar bilmarknaden inom några år? Kraftigt fallande bensinpriser visst, men bensinpriset består till stor del av skatter. Knappast troligt att bensinskatterna sänks. Många städer är i färd med att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar inom några år. Vissa av dessa finns i länder som Indien och Kina. Kampen mot fossila bränslen är inte bara en I-landsfråga.

Samhällsutvecklingen kommer att vara beroende av olja en lång tid framöver. Däremot finns det sektorer som har förutsättningar att klippa de fossila banden. Bilindustrin är en god kandidat, och det finns många tecken på att den utvecklingen går snabbare än man tror. Bilindustrin har kapacitet att sprida ringar på vattnet till andra sektorer. Den nya generationen el- och hybridbilar har ett starkt livsstilstänk. Det kommer knappast att dröja länge före det blir lite skämmigt att parkera en diesel-SUV på uppfarten.

Vem vet, kanske en cool retro-selfie om tio år tas mot en avstängd bensinpump? Om det scenariot realiseras, ja då har vi tagit ett stort steg mot att nå det klimatmål som världens länder kom överens om i Paris för ett par månader sedan, och psst... då kommer aktiemarknaden att ha genomgått en dramatisk förvandling på vägen.

Staffan Hansén
VD SPP

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.