Fotograf: Lee Jin-Man/TT

Samsung söker patent på smartklocka som läser av användarens blodkärl

Samsung ansöker om patent för ett biometriskt system som ska kunna läsa av venernas struktur.

Samsung ansöker om ett patent för ett biometriskt system där bärbar teknik, till exempel en smart klocka, kan autentisera användaren genom att läsa av venernas struktur. Det skriver SamMobile.

Enligt patentansökan används en kamerasensor och två ljuskällor för att skanna av ett område på baksidan av handen och därmed fånga strukturen hos blodkärlen. För att fastställa identiteten kommer en bild tas och jämföra med informationen som finns lagrad i enheten, på ett liknande sätt som när ett fingeravtryck läses av i många smartphones i dag.

Tekniken kan förutom att låsa upp enheten även användas för att ge användaren tillgång till ett hotellrum eller bilen. En annan möjlighet är säkra betalningar via en smart klocka. Om och när Samsung släpper någon produkt med tekniken återstår dock att se.

Samsungs patent lämnades in i juli 2015 och publicerades hos Patentverket den 4 februari i år.

Sedan tidigare har kanadensiska Nymi presenterat ett armband som känner av användarens unika hjärtrytm, något som kan användas som autentiseringsmetod och därmed ersätta lösenord. Precis som med fingeravtryck är människors hjärtrytm unikt och kan därmed användas för autentisering vid betalningar, inloggning på nätet eller för fysisk access till en byggnad.

Nymi inledde för ett år sedan ett pilotprojekt tillsammans med MasterCard och Royal Bank of Canada.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.