Fotograf: Niklas Nyman

Miljardärernas älsklingsstartup vinner avtal

Två Klarna-grundare och en H&M-vd har investerat i Budbee. Nu står det klart att startup-bolaget vunnit ett nationellt avtal med Middagsfrid.

Två entreprenörstävlingar vunna för transportbolaget Sendus. Ändå valde Handelsduon Fredrik Hamilton och Axel Warg att börja om på ruta ett med varumärket Budbee. Nu visar det sig ha varit ett riktigt smart drag.

Budbee har tidigare lyckats få Klarna-grundarna som investerare och även 41:an. Det sistnämnda är HM-vd:n Karl-Johan Persson och serieentreprenören Stefan Krooks samägda riskkapitalbolag.

Nu kommer nästa fjäder i hatten – Budbee har slutit ett nationellt avtal med matkassebolaget Middagsfrid.
"Det känns oerhört bra", säger Fredrik Hamilton.

26-åringen gick tidigare på Handelshögskolan och startade Sendus tillsammans med studentkompisen Axel Warg för ett par år sedan.

Företaget ingick i Handels inkubator SSE Business Lab.

Enkelt förklarat kan man säga att Sendus skulle vara transportbranschens motsvarighet till Uber.

Affärsidén byggde på att skapa en marknadsplats där köpare kopplas samman med transportörer och samlastning ger ökad fyllnadsgrad i transporterna.

Förutom att Sendus vann Klarnas Tillväxtjakten 2013 och fick pengar och mentorskap på kuppen vann man också Business Challenge knappt två veckor senare.

Den tävlingen går ut på att stötta unga företagare från idé till första kund.
Framtiden såg med andra ord riktigt ljus ut för Sendus.

Duon insåg dock att upplägget inte löser det allra största problemet med dagens transporter. Det vill säga att kunderna inte vet exakt när varan dyker upp, utan kan få tidsfönster på flera timmar.

Med bolaget Budbee har man i stället utvecklat en plattform där kunderna i realtid kan följa transporten och på minuten när få besked om när varan kommer fram.
Företaget har än så länge levererat till hela Storstockholm och Uppsala, Norrtälje och Enköping.

Men nu har bolaget vunnit ett nationellt avtal med Middagsfrid, vilket gör att Budbee blir verksamt i 20 städer och tar upp kampen med transportjättar som DHL och Schenker.
"Vi började med 1-2 bilar för Middagsfrid under 2015 och nu får vi hela landet. Det är ett väldigt stort kontrakt som bara större speditionsfirmor brukar klara av, och vi går plötsligt från att vara en lokal aktör till att bli en nationell sådan", säger Fredrik Hamilton.

Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson samt H&M:s vd Karl-Johan Persson har alla tre gått in i transportbolaget.

Budbee äger inga egna transportfordon, utan har ett stall på 100-talet chaufförer (mindre åkerier och egenföretagare) som kör för dem.

2014 handlade det mesta om testverksamhet för Budbee och omsättningen var ytterst blygsam. 2015 landade omsättningen på drygt 5 miljoner kronor och storavtalet med Middagsfrid gör också att 2016 ser riktigt ljust ut.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.