Fotograf: Creandum

29-åriga supertalangen som ska hitta nästa Spotify

Supertalangen och finanssnillet Sabina Wizander lämnade McKinsey-karriären för VC-branschen - med målet att hitta nästa globala techsuccé.

Som liten satt Sabina Wizander hemma i flickrummet på Lidingö och klurade ut tekniska uppfinningar. Hon byggde tuggummiautomater och gjorde kartongbilar och tåg som drevs med gummisnoddar.

"Jag fick ofta höra att jag borde bli ingenjör och att det var någon som byggde broar. Men jag ville skapa andra saker", säger hon. Så småningom gick hon på Lunds tekniska högskola och utbildade sig till ingenjör i industriell ekonomi.

LÄS MER: Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2016

Och hon har fortsatt att bygga broar – sociala nätverk mellan energiska entreprenörer och riskkapitalistföretaget Creandum som är ett av Nordens mest ansedda venture capital-firmor med bland andra Spotify, Izettle, Linas Matkasse, Tictail och Vivino i bolagsportföljen.

Denna teknikintresserade 29-åring har även hunnit med en karriärsväng inom McKinsey och bland annat jobbat på bolagets teknik- och innovationscentrum i San Francisco, varit konsult i Mellanöstern samt engagerat sig i socialt entreprenörskap.

På Creandum har hon den lite generella titeln Investment Manager. I praktiken innebär det att hon jagar entreprenörer med siktet inställt på att identifiera nya trender, ny teknik och marknader och hitta spännande start up-företag som Creandum sedan backar upp och investerar i.

"Det är en förmån att varje dag träffa superentreprenörer och få vara en del av deras resa. Vi befinner oss nu i en mer mogen fas av high tech-industrin som startade 1999. Det är roligt att få vara en del något som jag tror kan bygga nya och innovativa lösningar på globala problem."

Att identifiera lovande bolag och entreprenörtalanger och få korn på nya trender kräver att hela tiden ha ögon och öron öppna och dessutom personliga egenskaper som lyhördhet, uthållighet och inte minst en rejäl dos social begåvning. Andra förutsättningar är att vara nyfiken och analytisk för att kunna visualisera om och hur en litet företag så småningom ska kunna lyfta och bli en bolagsraket med en omsättning på flera miljarder – som Spotify.

REPORTAGE: Wallenbergarnas supersatsning - ska skapa något mycket större än Spotify

Sabina Wizander lever i en mansdominerad värld där fullblodsinnovatörer som Daniel Ek och Niklas Zennström är de självklara förebilderna.

"Alla i branschen är eniga om att vi måste utmana våra förutfattade meningar. Men ingen vet riktigt hur vi ska göra för att få tillgång till hela talangpoolen där både män och kvinnor ingår. Under 2015 träffade jag över 120 företag. Bara sju hade en kvinna som grundare eller vd. Att få in fler kvinnor ser jag som en av de viktigaste frågorna i mitt jobb."

LÄS ÄVEN: Doldisen som investerar Zennströms miljarder

Sabina Wizander tror att vi snart kommer att se hur många av storbolagen inom telekom, banker och andra oligopol får tuff konkurrens och utmanas bland annat av hungriga entreprenörer med innovativa tekniska lösningar.

"Sjukvården är ett annat intressant område som har haft allt för liten produktivitetsökning. Där kan digitaliseringen sannolikt bidra till en effektivisering."

Dessutom händer det mycket inom utbildning, ed-tech. Och så tror hon starkt på företag med idéer som gör att vardagen kan förenklas – Linas Matkasse var bara början.

Själv lagar Sabina Wizander sällan mat hemma i köket på Södermalm. Tillsammans med sin sambo lever hon något som hon beskriver som ett "socialt ungdomsliv med vänner, resor och musikfestivaler". Tempot är högt och hon varvar regelbundet ned med hjälp av yoga.

"När jag är trött och stressad kopplar jag av i badkaret. Jag badar flera gånger i veckan."

Framtidsmål?
"Om tio år hoppas jag att jag jobbar med något eget entreprenörsprojekt, eller kanske har jag rentav redan gjort det och är tillbaka på investerarsidan igen. Jag vill gärna bo i Kalifornien igen. Och så vore det kul att jobba i Asien! Jag har lätt för att göra mig hemmastadd i andra länder."

LÄS ÄVEN: Hennes alger ska bli framtidens bränsle

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST