Fotograf: Stocksnap

Flygjättens nya bränsle sparar pengar – och kan drickas av passagerarna

Flygjätten kan komma att ha världens första vätehybridflygplan i sin flotta.  Vattnet som blir en restprodukt är så rent att det kan ges till passagerarna som dricksvatten.

Nu avslöjar flygbolaget EasyJet planer på att under en testperiod börja använda vätgasbränsle i sina plan. Lågprisbolaget, som är Europas näst största efter Ryanair, har tillsammans med rivalen vuxit mycket det senaste tio åren och utgör ett allt större hot mot traditionella bolag som British Airways, KLM och Lufthansa. Med den senaste innovationen hoppas man kunna spara på miljön såväl som på pengarna. Utsläppen ska minska med 4 procent och spara upp till så mycket som 35 miljoner dollar (ca 300 miljoner kronor) per år, beroende på oljepriset.

LÄS ÄVEN: Deras maskin suger koldioxid från luften - och omvandlar till bränsle

Enligt företagets tekniske chef Ian Davies kommer vattnet – som är den restprodukt som blir – att vara så pass rent att det kan serveras som dricksvatten eller användas för att spola i toaletterna. Från motorn kommer därför vattnet att samlas upp i en tanker och användas för att fylla flygplanets vattenbehov under flygturen.

Den nya hybridtekniken, som planeras vara på plats i de första planen senare i år, ska användas vid taxning, det vill säga när planet förflyttar sig på marken. Hur länge vi får vänta innan vi kommer se denna teknik användas i luften återstår att se, ännu finns det ingen som gör det i kommersiellt syfte.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant