Fotograf: TT / Eric Risberg

Facebook vill också vara Uber - tar patent på bildelningslösning

För en månad se skrev man kontrakt med Uber - nu framkommer det att Facebook har tagit patent på en egen bildelningslösning.

Under torsdagen publicerades en patentansökan i USA som visar att Facebook planerar att introducera en bildelningstjänst som kan komma att konkurrera med Uber. Det är Facebooks eventfunktion som ska komma att användas till mer än att planera fester och demonstration. Funktionen ska nu även användas för att hitta någon att dela bil med för att ta sig till de där festerna och demonstrationerna. Detta rapporterar Quartz.

LÄS ÄVEN: Microsoft tar patent på att ge dig elstötar

När du i framtiden klickar i att du ska gå på ett event kommer du tvingas att specificera hur du tar dig dit. Du kommer exempelvis kunna anmäla att du "kommer och kör dit" eller "kommer, men kör inte" enligt en del av Facebooks patentansökan.

facebook patent figure 5
En skiss från Facebooks patentansökan.

Facebook ska sedan kunna hjälpa till att lösa logistiken genom att föreslå någon du kan åka med och planera vilken resväg som passar sällskapet bäst. Även om du säger att du ska komma till eventet med lokaltrafiken kommer Facebook att föreslå någon du kan åka tillsammans med.

I ansökan skrev man: "Matchade användare kommer tjäna på de kostnadseffektiva, miljövänliga och/eller sociala aspekterna som gemensamma transporter innebär".

LÄS ÄVEN: 10 kända teknikföretags första loggor

När verktyget matchar eventets gäster med varandra ska det också kunna göra detta baserat på musiksmak, politiska åsikter och andra preferenser.

Så sent som förra månaden ingick Facebook ett partnerskap med Uber i vilket man gjorde det möjligt för användare av Facebooks meddelandeapp Messenger att boka en Uber via appen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST