Sverige ska införa åldersgräns på sociala medier - ÅLDERSGRÄNS
Fotograf: Stocksnap

Sverige ska införa åldersgräns på sociala medier

Snart måste alla barn under 16 år ha målsmans tillstånd för att få använda sociala medier.

När EU:s nya dataskyddsdirektiv införs i Sverige kommer regeringen även att införa en åldersgräns för sociala medier. Det berättar konsumentminister Per Bolund för Svt. Åldersgränsen kommer att ligga på 16 år. "Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna", säger Bolund till Svt.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning vars uppdrag är att ta ställning till hur EU:s dataskyddsdirektiv ska implementeras i Sverige - och var den svenska åldersgränsen ska hamna. Direktivet ger möjlighet att sätta gränsen någonstans mellan åldrarna 13 och 16. Barn som är yngre än gränsen måste i framtiden ha målsmans tillstånd för att agera i social medier. Detta rapporterar Computer Sweden.

LÄS ÄVEN: Sökte fristad från mobbingen på Youtube - Blev tonårsidol med miljontals fans

Bolund berättar även att regeringen nu öppnar upp för att se över marknadsföringslagen. Detta efter att konsumentombudsmannen konstaterat att det i dag är omöjligt att tvinga exempelvis kanaler på Youtube att ta ansvar för sin marknadsföring. "Om vi ser tydligt att det behövs en justering av lagstiftningen så är vi beredda att gå vidare med det", säger Bolund till Svt.

Han menar att det vore rimligt att Youtube tog bort videos som innehåller olaglig reklam och pekar på att man redan i dag tar bort annat innehåll som är olagligt - som exempelvis klipp som bryter mot upphovsrättslagen. Denna typ av regler kan också komma att bestämmas på EU-nivå, då det handlar om internationella bolag.

Det nya dataskyddsdirektivet ska vara implementerat i Sverige inom två år.

LÄS ÄVEN: 8-åringen som drar in miljoner på Youtube


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu ökar priserna på bostadsrätter i hela landet
  2. Svenska vinnarfonden som du skulle ägt i år – rusar till Europatoppen
  3. FN-svenskens jobbstartup rider på vågen av unga som hoppar av ekorrhjulet för att söka mening
  4. Sverigeaktuella Uniqlos vd: Vi ska driva försäljning – tillsammans med H&M
  5. Superentreprenören som byggt ett miljardimperium med två tomma händer: Ska bygga Sveriges billigaste bostäder
  1. Fick nej 500 gånger och inte en enda jobbintervju – nu är hans startup en maktfaktor i mäklarbranschen
  2. Rika som troll – det är Rusta det
  3. Valutakollapsen: Svenska kronan nådde nyss sin näst lägsta nivå – på 108 år
  4. ”Vad är din största svaghet?” – Så här ska du svara enligt experterna
  5. Nu är det officiellt: Elon Musk får hjälp av Goldman Sachs i utköp av Tesla

För dig som prenumerant