Fotograf: Stocksnap

Sverige ska införa åldersgräns på sociala medier

Snart måste alla barn under 16 år ha målsmans tillstånd för att få använda sociala medier.

När EU:s nya dataskyddsdirektiv införs i Sverige kommer regeringen även att införa en åldersgräns för sociala medier. Det berättar konsumentminister Per Bolund för Svt. Åldersgränsen kommer att ligga på 16 år. "Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna", säger Bolund till Svt.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning vars uppdrag är att ta ställning till hur EU:s dataskyddsdirektiv ska implementeras i Sverige - och var den svenska åldersgränsen ska hamna. Direktivet ger möjlighet att sätta gränsen någonstans mellan åldrarna 13 och 16. Barn som är yngre än gränsen måste i framtiden ha målsmans tillstånd för att agera i social medier. Detta rapporterar Computer Sweden.

LÄS ÄVEN: Sökte fristad från mobbingen på Youtube - Blev tonårsidol med miljontals fans

Bolund berättar även att regeringen nu öppnar upp för att se över marknadsföringslagen. Detta efter att konsumentombudsmannen konstaterat att det i dag är omöjligt att tvinga exempelvis kanaler på Youtube att ta ansvar för sin marknadsföring. "Om vi ser tydligt att det behövs en justering av lagstiftningen så är vi beredda att gå vidare med det", säger Bolund till Svt.

Han menar att det vore rimligt att Youtube tog bort videos som innehåller olaglig reklam och pekar på att man redan i dag tar bort annat innehåll som är olagligt - som exempelvis klipp som bryter mot upphovsrättslagen. Denna typ av regler kan också komma att bestämmas på EU-nivå, då det handlar om internationella bolag.

Det nya dataskyddsdirektivet ska vara implementerat i Sverige inom två år.

LÄS ÄVEN: 8-åringen som drar in miljoner på Youtube


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  4. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: