EUs nej till miljöbovar – vill införa böter mot utsläppsfusk

I samband med en allt större miljömedvetenhet och Volkswagen-skandalen, vill EU-kommissionen nu införa böter på cirka 287 000 kronor per bil för den tillverkare som fuskar med utsläpp. 

I höstas avslöjades Volkswagens utsläppsfusk, någonting som de flesta kommer ihåg som Volkswagen-skandalen. Biltillverkaren manipulerade mjukvaran i ett flertal bilmodeller så att den förvrängde data av kväveoxidutsläpp och gjorde så att bilarna uppvisade ett bättre utsläppsresultat.

För att förhindra framtida fusk med utsläppstester, vill EU-kommissionen nu få en bättre kontroll över testandet av bilar samt få möjlighet till att bötfälla fuskare med 30 000 euro som motsvarar ungefär 278 000 kronor per bil.

Under avslöjandet av Volkswagen kom det fram att över 11 miljoner bilar, varav 8,5 miljoner i Europa, uppvisade ett felaktigt resultat i utsläppstester. Om böterna skulle gälla innan Volkswagen-skandalen skulle alltså Volkswagen behöva böta en summa på 2 361 miljarder kronor. Denna summa skulle antagligen ha inneburit slutet för Volkswagen. 


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant