Fotograf: Axel Johnson

Sveriges rikaste kvinna går in i välgörande svensk startup

Med ett imperium i ryggen väljer hon att ta steget in i en svensk startup som vill göra samhället bättre.

Göteborgs-baserade Mitt Liv har fått Sveriges rikaste kvinna som delägare. Investeringsbeloppet från miljardären Antonia Ax:son Johnson är okänt, men medlen väntas göra det möjligt för Mitt Liv att växa ytterligare. Det uppger grundaren och vd:n Sofia Appelgren i en intervju med Göteborgs-Posten. Enligt henne gör investeringen att man kommer ta in nya medarbetare för att bemöta det växandet behovet av företagets tjänster. 

RIKAST: Sveriges rikaste kvinnor 2015

Mitt Liv, som idag har 13 medarbetare, grundades 2008 och är en social startup som inte delar ut vinst till ägarna. Affärsidén går istället ut på att arbeta med att öka mångfalden och integrationen på den svenska arbetsmarknaden. Och nu har man alltså lyckats att få Antonia Ax:son Johnson med på tåget. 

Bakgrunden till satsningen från Johnsons sida uppges vara det samhällsengagemang som hennes bolag, Axel Johnson, har när det kommer till just dessa frågor. Bolaget har tidigare uttalat att man siktar på att ha en jämn könsfördelning och minst 20 procent med internationell bakgrund till år 2020 bland ledarna inom koncernens samtliga bolag.

Så här skriver Axel Johnson i ett pressmeddelande: "Mitt Liv är ett socialt företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald, och är ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Det innebär att all eventuell vinst återinvesteras i verksamheten. För Axel Johnson är delägarskapet ett uttryck för ett samhällsengagemang som också på sikt skapar nytta för Axel Johnsons koncernbolag. För Mitt Liv innebär det att kunna växa och möta den ökade efterfrågan på mångfaldskompetens och kvalificerad arbetskraft."

LÄS ÄVEN: Zuckerbergs löfte till sin nyfödda dotter - ger bort Facebook till välgörenhet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.