Fotograf: Valio

Bolagen som ljuger ordentligt om innehållet - detta var de värsta matbluffarna 2015

Vissa produkter marknadsförs som något helt annat än vad de är - här är de som var värst 2015.

Konsumentföreningen Äkta vara utsåg i år för första gången "Årets matbluff" - och priset tilldelades Valios kefir. Valio är kända för sina mejeriprodukter som varken innehåller laktos eller mjölksocker. På senare tid har dock bolaget velat ta över en större del av mejerimarknaden, och därför har man även valt att lansera flera av sina produkter med laktos i i den traditionella mejeridisken.

Under 2015 släppte därför Valio två olika versioner av sin nya kefir - en med laktos och en utan. Produkterna har olika förpackningar, men den utan laktos kostar 5 kronor mer. När magasinet Hunger valde att skicka de två kefirprodukterna till ett labb framkom det dock att bägge produkterna innehåller exakt samma kefir - den laktosfria varianten. Detta trots att man påstår att de är olika.

LÄS ÄVEN: Forskare: "Politikerna måste bryta köttnormen"

På andra plats i blufftävlingen kommer Nybergs "filé" som som visade sig vara vatteninsprutad skinka. Så här skriver Hunger om produkten: "Genom att stycka delar av skinkan på ett nytt vis skapade Nybergs deli en helt ny styckdetalj: ländfilén. 'Länd' är ett ganska sällan använt ord för bakdel. Men att det skulle röra sig om en filé, en dyrare och finare styckdetalj, var svårare för konsumenterna att smälta. Namnet var alltför långt ifrån verkligheten, tyckte även miljöförvaltningen, och i somras var företaget tvunget att byta namn på produkten. "Gourmetmörningen" består för övrigt av bland annat vatten, druvsocker, arom och vattenbindande vegetabiliska fibrer. Kötthalten: 88 procent."

En annan stark kandidat var Ridderheims murkelpaté. "När Ridderheims serie Tante Juliette lanserades skröt man i pressmeddelandet om "uteslutande naturliga råvaror". På förpackningen står dessutom "Tante Juliette original recept". En traditionell murkelpaté tänker nog de flesta. Den som vänder på förpackningen möts dock av en kavalkad av tillsatser. Tio E-nummer och därtill palmolja, växtfiber och jästextrakt är tydligen några av "råvarorna" som Juliette brukade använda", skriver Hunger.

LÄS ÄVEN: Appen som visar hur många sockerbitar som finns i maten

NOTERA: I en tidigare version av denna artikel stod det att det är magasinet Hunger som delar ut detta pris, men det är alltså konsumentföreningen Äkta vara som ligger bakom utmärkelsen.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA

VA Karriär