Fotograf: Wikimedia

Värre än Sverige – här är världens dyraste bostadsmarknad

Här är skillnaden mellan bostadspriser och årsinkomst som störst. En bostad går för 19 årsinkomster.

För Hongkong-borna är bostadsköp en dyr affär. Medianpriset på en bostad i storstadsregionen är nämligen 19 gånger högre än medianinkomsten per hushåll, enligt en ny rapport från Demographia. Detta är den högsta siffran som uppmätts sedan de årliga mätningarna började för tolv år sedan.

LÄS ÄVEN: Tältar i över en vecka för att köpa bostad i Stockholm

Demographia International Housing Affordability är en årlig undersökning som jämför priser på bostäder med hushållens inkomst i ett antal storstadsregioner. Även det förra rekordet som sattes i fjol på 17 gånger medianinkomsten hölls av Hongkong, som toppat listan de senaste fem åren.

Hongkongs ständigt stigande bostadspriser har gett stadens politiska ledning huvudbry och resulterat i dalande förtroendesiffror.Nu tror dock vissa experter nu att bostadsbubblan snart kan komma att brista. Daniel So, strateg på CMB International Securities menar att de höga bostadspriserna i förhållande till inkomst samt det panikartade köpbeteendet visar att vi för tillfället fortfarande befinner oss i en bubbla. Bankernas sänkningar av bostadsvärderingar och sänkningar på priser för nyproduktioner indikerar dock att detta snart kan förändras. ”Vi närmar oss vändpunkten”, säger han till CNBC.

LÄS ÄVEN: Här jobbar man kortast - och har längst semester

Bland de mest prisvärda städerna i undersökningen toppar USA, de fyra billigaste var Cincinnati, Buffalo, Cleveland och Rochester. I dessa städer är priset på medianbostaden inte mer än 2,6 gånger medianinkomsten per hushåll. Länderna som jämförts i undersökningen är Australien, Kanada, Kina, Irland, Japan, Nya Zeeland, Singapore, Storbritannien och USA.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST