Fotograf: Fanni Ohlin Dahl/TT, Martina Holmberg/TT, Janerik Henriksson/TT. Montage VA

Sverige näst bäst i världen på att främja uppfinningar

Sverige hamnar på andra plats i en global ranking över hur bra olika länder är på att stödja uppfinningar.

Listan är sammanställd av Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), som är en teknikpolitisk tankesmedja.

I en färsk rapport går ITIF igenom situationen för uppfinningar och uppfinnare i 56 länder, som tillsammans står för nära 90 procent av världsekonomin.

"När länder strävar efter ledarskap i innovationsekonomin kan de implementera politiska åtgärder som syftar till att gynna dem själva, men är skadlig för produktionen av uppfinningar i övriga världen. Eller så kan de implementera politik som gynnar deras egna uppfinningskapacitet och samtidigt skapar positiva effekter för världsekonomin", säger Stephen Ezell, som har titeln vice president for global innovation på ITIF och är en av rapportens skribenter.

Rankingen bygger på ett antal politiska pmetrar som exempelvis skattesystem, investeringar i forskning och upphovsrättsskydd. Listan toppas av Finland, medan Argentina hamnar i botten av de undersökta länderna.

Topp 10:

1. Finland

2. Sverige

3. Storbritannien

4. Singapore

5. Nederländerna

6. Danmark

7. Belgien

8. Irland

9. Österrike

10. USA

LÄS ÄVEN: Sveriges 20 främsta innovationer de senaste 35 åren

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.