Fotograf: Mark Lennihan/TT

Kina vill lansera eget bitcoin

Den kinesiska staten arbetar för att ta fram en egen version av den digitala valutan bitcoin. 

Satsningen presenterades under onsdagen av landets centralbank, skriver Tech in Asia.

Fördelarna med en digital valuta skulle vara många och en lansering kommer att ske så snart som möjligt. Banken ser att en digital valuta skulle sänka kostnaderna förknippade med en fysisk valuta, öka såväl tillgängligheten som transparensen för det finansiella systemet och reducera möjligheterna för penningtvätt.

Tech in Asia är dock skeptiska till att en kinesisk version av bitcoin är att vänta inom kort. Centralbanken har haft ett team tillsatt inom digitala valutor sedan 2014, men bedöms trots det vara en bra bit från en lansering. Den kommande kinesiska digitala valutan kommer att skilja sig från bitcoin på en viktig punkt, det kommer inte att vara en ospårbar kryptovaluta.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST