Fotograf: TT

Mer plast än fisk i haven innan 2050

Varje minut dumpas en sopbilslast med plast i haven och inom 25 år förväntas mängden plast i våra hav överstiga mängden fisk, enligt en rapport från Ellen MacArthur Foundation.

Ellen MacArthur Foundation grundades 2010 av den brittiska seglaren Ellen MacArthur med syfte att påskynda övergången till cirkulär ekonomi. I stiftelsens senaste rapport som presenterades på tisdagen under World Economic Forums pågående konferens i Davos i Schweiz redovisas att mängden plast som finns i haven är ett ständigt ökande problem.

Plastproduktionen står idag för 20 procent av världens oljeförbrukning. 2014 tillverkades 311 miljoner ton plast, och de kommande 20 åren väntas den mängden dubbleras. De flesta plastförpackningar används bara en gång, och av all den plast som slängs återvinns idag endast omkring 5 procent, medan cirka en tredjedel hamnar i känsliga ekosystem, däribland i haven.

LÄS ÄVEN: Därför fortsätter vi konsumera trots att vi vet att det är ohållbart

Över 8 miljoner ton plast per år - eller en sopbilslast i minuten - försvinner ner i haven, ett ohållbart beteende med tanke på hur känsliga dessa ekosystem är. I kombination med andra miljöproblem som utfiske och global uppvärmning, hotar plastutsläppen havens framtid. Dessa utsläpp får även en direkt påverkan på oss människor, då den fisk vi äter innehåller mer och mer plastpartiklar.

Såvida inte produktionen av plastförpackningar minskar, eller en större andel återvinns på ett effektivt sätt, kan vi alltså vänta oss allt högre plasthalt i våra vatten - och fiskar - framöver.

LÄS ÄVEN: Ny energi föder nya affärsmodeller


TOPPDELAD

Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium