Fotograf: Samsung

Prognos: Virtual reality omsätter mer än tv:n redan 2025

Virtual reality har länge varit en snackis, men än så länge har det varit svårt att tjäna pengar på tekniken. Nu spår dock analytiker att detta kommer förändras ordentligt under de kommande 10 åren.

Investmentbanken Goldman Sachs ser en lysande framtid för virtual reality. I en färsk analys bedömer banken att VR inom 10 år, mätt i omsättning, kommer att vara större än tv. Goldman bedömer att VR-branschen år 2025 kommer att generera intäkter om 110 miljarder dollar, mot tv-branschens 99 miljarder.

LÄS ÄVEN: Nytt Pokémonspel flyttar in i den verkliga världen

Virtuell verklighet, tillsammans med förstärkt verklighet, har potentialen att bli nästa stora tema inom teknik, på samma sätt som både persondatorn och mobiltelefonen en gång var. På vägen dit väntar Goldman sig att nya marknader kommer att skapas, samtidigt som gamla marknader tvingas att antingen omformas eller helt enkelt kommer att förgås.

Bland de mer framstående namnen inom nischen ses Facebook med sitt dotterbolag Oculus, Google och Samsung. I Sverige finns främst Tobii och Starbreeze med exponering mot virtuell verklighet.

Här kan du följa Tobiis aktie och Starbreeze aktie!

LÄS ÄVEN: Tobii: "Vi kunde vara världsbäst på brödrostar om vi ville"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.