Fotograf: Tracy

Svensken som satsar på smarta halsband - för hunden

Efter alla sportarmband, blodtrycksmätare och hälsoappar är det nu dags våra fyrfota vänner. Svenska hundspåraren och formtestaren Tracy är nu klar för en världens största crowdfundingsajter.

Allt började med att flickvännens hund sprang bort och de fick tillbringa en hel dag med att leta efter den. Snart går den 24-årige svenske entreprenören Artan Mansouri ut med sin affärsidé Tracy på crowdfundingplattformen Indiegogo.

Tracy fästs på hundens halsband och använder både radioteknologi och AI för att via en smart telefon mäta hundens position och tidigt avgöra om den avviker från sitt beteende. ”En av tre hundar springer bort någon gång under sin livstid”, konstaterar han och berättar även att det bara i USA springer bort runt 4,7 miljoner hundar varje år - och många av dem hamnar på olika hem för herrelösa hundar.

LÄS ÄVEN: Hund-bolag växande bransch

Tracy kan också mäta hundens matintag och motion och signalera om den är överviktig – den är programmerad för olika raser och viktklasser. "Övervikt är en av de vanligaste anledningarna - tillsammans med just rymningar - till en alltför tidig hunddöd", förklarar Artan Mansouri.  

Tracy går upp på crowdfundingplattformen Indiegogo den 29 mars och målet är att få ihop 100 000 kronor.

Artan Mansouri medverkade i SVT-programmet Idéfabriken år 2011 och det var där idén till hundspåraren föddes. ”Jag är en glömsk person och brukar bland annat tappa bort mina nycklar, men telefonen har man alltid med sig”, säger Artan Mansouri.

Så funkar hundspåraren Tracy
Kopplas på hundens halsband. Räckvidd 10 kilometer. Batteritid 6 månader. Spårar hunden via kartor med säkerhetszoner där man får meddelande om den rör sig utanför. Analyserar andning, sömn, matvanor, motion och vila. Samlar informationen i molnet.

LÄS ÄVEN: Microsoft tar patent på att ge dig elstötar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Paret satsade sina bröllopspengar och hackade Ikea – idag säljer de sina soffben i 30 länder
  2. En av Sveriges smartaste energiinnovationer tokrusar på börsen
  3. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  4. Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär
  5. Ännu en minusdag på börsen – Stockholm intar jumboplats bland europeiska index
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  4. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  5. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.