Fotograf: NBC

5 vänner du ska ha om du vill ha en bra karriär

I boken ”Säljfesten” delar managementkonsulterna Urban Gavelin och Henrik Mannerstråle med sig av sina bästa tips om vilka personlighetstyper du bör omge dig med för att få en framgångsrik och sund karriär. 

Det börjar med en fest. Din fest. Du har nått dina drömmars mål och nu är alla där för att fira och hylla dina framgångar. Ni mumsar på snittar, dricker champagne och ur högtalarna flödar din favoritmusik. Livet leker. 

Du börjar fundera på hur du lyckades. Hur tänkte du från början? Vilka resurser hade du att tillgå? Du ser resan framför dig och arbetar dig från framtidsdrömmen innan allt började till i dag.

”Det viktiga är att kliva ur nuet genom att ta ett steg och vända dig om. Som om du var i framtiden och tittade tillbaka. Tempus är viktigt eftersom du redan är i framgången. Hjärnan sållar bort sådant som är misslyckat och fokuserar på det som legat bakom framgången. Nu blir att-göra-listan lätt att skriva”, menar Henrik Mannerstråle, en av författarna till den nyutgivna boken ”Säljfesten”. 

LÄS ÄVEN: 7 dåliga vanor du måste lägga av med om du vill bli produktivare 2016

Han har lång erfarenhet av sälj och affärsutveckling i bland andra Tietoenator, och driver sedan en tid tillbaka den egna lådan Mannerstråle & Associates.

Vilka bjöd du in och vad tillförde de till festen? Här är Henrik Mannerstråles tips på gäster du ska hålla utkik efter och som kan hjälpa dig på vägen i din karriär:

Generalen
Som värd ska du alltid bjuda in generalen först. Din general kan finnas närmare än du tror. Det kan vara en person i din arbetsgrupp, men det kan också vara du själv. Lättast känner du igen generalen på hans eller hennes goda ledaregenskaper. Det är generalen som gör affärsplanen och leder arbetet. 

Berättaren

Vi hämtar det mesta av vår kunskap om världen genom berättelser. Berättaren är den som kan fängsla en publik med sina historier. Med samma medel kan berättaren förklara det oförklarliga, dra storslagna skämt och göra varje budskap begripligt. Till sin hjälp har berättaren sedelärande sagor, liknelser, metaforer, citat, tweets och mycket annat. 

Spionen

Ingen förutom du vet hur spionen kom in på festen. Spionen är nämligen en som jobbar för motståndarlaget, men som är på din sida och ger dig värdefull information. En vän i fiendelägret. 

Förhandlaren
Varje gång vi möter någon förhandlar vi. Det kan vara hemma, på jobbet eller i andra sociala situationer. En förhandlare vill ha ett avtal, ett avslut, en överenskommelse och har alltid förberett sig noga med information, strategier och taktiska alternativ. 

Farbror tid

Tiden är din mest begränsade och oförnybara resurs. Fundera på vad tiden betyder för dig och hur du bäst utnyttjar den. Du kan göra vad som helst som du bestämmer dig för i livet – men du hinner inte göra allt. Lär dig att skilja mellan viktigt och bråttom. 

LÄS ÄVEN: Han proppar i sig "smarta droger" - för att bli fokuserad, snabbtänkt och effektiv


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  3. Blågul totaldominans bland Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  4. ”I dag handlar entreprenörsdrömmen om att bygga bättre företag – inte större”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  2. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.