Fotograf: Pepsi

Sockerskatten gav resultat - nu köper de mindre läsk och mer vatten

Efter stora problem med övervikt valde landet att införa en sockerskatt - och det har redan nu börjat förändra beteenden.

Försäljningsvolymen av beskattade läskedrycker har fallit med sex procent i Mexiko sedan införandet av en ny läskskatt för två år sedan. Det visar en ny studie som publicerats i British Medical Journal.

LÄS ÄVEN: Här blir det olagligt att sälja läsk utan att varna för hälsoriskerna

Volymminskningen har varit som störst bland hushåll med färre medel till förfogande. Samtidigt visar studien att volymerna av obeskattade drycker, såsom vatten, har varit på uppgång. Ökningen under det senaste året har uppgått till fyra procent, enligt studien som framställdes i samarbete mellan University of North Carolina och Mexikos nationella folkhälsoinstitut.

Mexiko införde den nya skatten under 2014 i ett sätt att bekämpa den ständigt stigande graden av fetma-relaterade sjukdomar i landet. Mexiko är ett av de länder i världen som har den största konsumtionsgraden av sockerhaltiga drycker.

Det är inte bara i Mexiko som fetma-relaterade sjukdomar ökar, vi har tidigare skrivit om att WHO larmar: 6 av 10 européer är överviktiga. Att förhålla sig till sockret kan dock vara svårt, då mycket falsk information cirkulerar. Bland annat av denna typ: Coca-Cola spenderar miljoner på forskare med tvivelaktiga hälsobudskap. Om du vill få bättre koll på ditt sockerintag så kanske detta är något för dig: Appen som visar hur många sockerbitar som finns i maten.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.