Xiaomis vd och grundare Lei Jun kallas ofta för "Kinas svar på Steve Jobs". Fotograf: TT / Jason Lee

Är startupen som brädat Apple och Samsung verkligen värd 390 miljarder?

Efter att ha besegrat både Samsung och Apple i Kina har startupen nått en rekordhög värdering - men nu ifrågasätts siffrorna.

Xiaomi, en av världens största startups, har återigen hamnat i blåsväder. Bolagets värdering på nära 46 miljarder dollar (390 miljarder kronor) ifrågasätts nu efter att bolaget missat sitt försäljningsmål på 80 miljoner smartphones för 2015. Detta menar Marketwatchs källor. Bakgrunden till bommen uppges vara konkurrensen, som enligt en talesman för Xiaomi har intensifierats rejält i år. 

LÄS ÄVEN: Apple och Samsung faller - Kinas nya smartphonestjärna tar över

Enligt analysfirman Canalys har den finansiellt och tekniskt starkare konkurrenten Huawei lyckats knipa åt sig marknadsandelar från Xiaomi. En ny produktuppsättning av smartphones inom premiumsegmentet skall ha klarat av bedriften med att locka till sig nya kunder, och därmed i samma veva fått investerare att börja ifrågasätta Xiaomis nuvarande värdering.

Att Xiaomi, vars företagsvärde till stor del har baserats på ännu orealiserade planer kring omfattande intäkter från internettjänster, har det tufft råder det ingen frågan om. Samtidigt har bolaget avböjt att kommentera värderingen eller uppgifter hänförande till försäljningsmålet för 2015. "Försäljningen är inom förväntningarna", sade bolagets talesman.Xiaomi fortsätter samtidigt att ha det motigt med försäljningen utanför hemlandets gränser. Bolagets utländska andel av den totala försäljningen uppgick till endast 8 procent under de första nio månaderna 2015, enligt Canalys. Motsvarande siffra för helåret 2014 var 7 procent.

HISTORIEN OM XIAOMI: Den patriotiske kinesen som ska knäcka Apple


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.