Apples vd Tim Cook med rockbandet U2. Minns du när Apple tvingade samtliga användare att lyssna på deras album? Fotograf: TT

Då: Satte käppar i hjulet för svensk succéstartup. Nu: Släpper egen version av samma produkt

Apple ryktas vara på väg att släppa trådlösa lurar, precis som svenska startupen Pugz.

Enligt 9to5Macs källor håller Apple i detta nu på att utveckla ett par helt trådlösa hörlurar som ska komma att kallas EarBuds. Utvecklingen sker i samarbete med hörlursföretaget Beats som Apple köpte 2014. Hörlurarna kommer använda sig av bluetooth och bestå av två separata örsnäckor. Det ryktas även kunna användas för telefonsamtal.

LÄS ÄVEN: Apple utvecklar nya skärmar i hemligt labb

Konceptet sägs likna Motorolas trådlösa lurar Hint som du kan se på bilden nedan.

Under förra året valde Apple att sätta käppar i hjulet för den svenska startupen Pugz som gjorde succé på Kickstarter med sina trådlösa lurar. Deras kampanj på crowdfudingsajten var den största någonsin för ett svenskt bolag och totalt fick de in nära 13 miljoner kronor. Men framgångarna gick uppenbarligen inte ihop med Apples dröm om egna trådlösa snäckor. Kort efter succékampanjen tvingades Pugz gå ut och meddela att Apple valt att inte tillåta den teknik det svenska bolaget skulle använda för att ladda sina lurar.

Beskedet fick många backare att vilja dra sig ur och Pugz gick från framgångssaga till skandalbolag i mångas ögon. Det är inte första gången Apple sätter käppar i hjulet för utvecklare som skapat produkter som liknar de Apple vill sälja i framtiden. Teknikjätten är även känd för att ge sina egna produkter orättvisa fördelar genom att tvinga användare att behålla vissa av de egna apparna på sina telefoner - tänk Apple Music.

LÄS ÄVEN: Efter Sveriges största Kickstartersuccé: "Jag har åldrats sju år på en månad"

Pugz lurar använder sig också av bluetooth, men kopplas även samman av en sladd mellan snäckorna till skillnad från Apples beryktade lurar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.