Fotograf: Jessica Gow/TT

Förtroendet för regeringen sjunker - från redan rekordlåg nivå

Förtroendebalansen för regeringen är nu det lägsta sedan 1987.

Förtroendebalansen för regeringen har sjunkit ytterligare från en redan tidigare rekordlåg nivå, betyget är det lägsta sedan 1987. Men förtroendet för det borgerliga regeringsalternativet ökar bara långsamt.

Det visar en undersökning från Skop.

Förtroendebalansen för regeringen är -22 i december, vilket innebär att det nu är 22 procentenheter fler som anser att regeringen gör ett dåligt jobb än som säger att den gör ett bra jobb.

"Svenska folket ger rekordlågt betyg till Stefan Löfvens regering. Även tidigare under året var förtroendebalansen negativ för regeringen men de senaste två månaderna har missnöjet ökat ytterligare och förtroendet har rasat", säger Skops analytiker Birgitta Hultåker i en kommentar.

Hon tillägger att det inte är någon tvekan om att hanteringen av flyktingströmmen har bidragit till det låga förtroendet.

"Svenskarna har inte imponerats av att regeringen gjort helt om i flyktingpolitiken och motiveringarna för den ändrade politiken har inte väckt folkets entusiasm", säger hon.

27 procent tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb, vilket är 5 procentenheter färre än i oktober. Tre procent anser att den gör ett mycket bra jobb.

Men förtroendebalansen för det borgerliga regeringsalternativet ökar bara långsamt, till +15, vilket är en procentenhet högre än i föregående mätning.

Enligt Birgitta Hultåker har den borgerliga alliansen svårt att framstå som ett bättre regeringsalternativ trots det låga betyget för regeringen.

Undersökningen genomfördes under perioden 7 till 28 december, då 1.000 personer intervjuades.

LÄS ÄVEN: Nu ska EU utreda de svenska ID-kontrollerna

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST