Aktien stiger kraftigt på sjunkande börs efter lovande studie

Mitt i börsstormens öga finns ett bolag som stiger kraftigt: bioteknikbolaget Aptahem som häromdagen gick ut med lyckade resultat från en pre-klinisk studie på råtta.

Bioteknikbolaget Aptahem stiger tvåsiffrigt på en i övrigt sur börs. Skälet är lyckade resultat från en studie. Aptahem ägnar sig åt antikoagulerande aptamerar med syfte att ta fram blodproppshämmande läkemedel.

Aptahem kommunicerade för några dagar sedan att deras utvecklingssubstans Apta1 hämmar effektivt uppkomsten av blodpropp i djurmodell utan att öka blödningsbenägenheten, vilken är den biverkan som begränsar användningen av dagens läkemedel mot blodpropp.

Enligt bolagets vd Mikael Lindstam är studien en viktig milstolpe: "Det betyder att vi tagit ytterligare ett steg i förståelse om hur unikt Apta-1 verkar samt i att bygga det datapaket vi behöver lämna in till tillståndsgivande myndigheter som Läkemedelsverket för att kunna påbörja kliniska studier. Myndigheten behöver kunna konstatera att Apta-1 är effektiv och att den beter sig skäligt i kroppen utan biverkningar innan de kan låta oss testa den på människa."

Så om jag förstår rätt är det två saker som är av stor betydelse här för er, det ena att ni kan fortsätta med det ni gör, och det andra att ni kan använda detta som en del i det underlag ni senare då kommer lämna in till Läkemedelsverket?
"Ja, exakt, och det löper på enligt plan. Det blir alltså en del av det massiva paket med information vi ska leverera till till exempel Läkemedelsverket innan vi kan introducera det i människa."

LÄS ÄVEN: "Sälj eller blanka ett av världens mest populära bolag"

Och test på människa är då nästa steg?
"Det är det vi siktar på och det är därför vi gör det här pre-kliniska säkerhetsprogrammet. Det är en naturlig del i utvecklingen av en läkemedelskandidat: kan man se någon toxisk effekt eller har Apta-1 andra biverkningar? Med andra ord: hur säkert det är innan man testar på människa första gången. Hela vårt utvecklingsarbete just nu baseras på att kunna lämna in en ansökan och få godkännande om försök på människa."

När ni nu har ni testat på råtta och mus, blir det fler djurtester?
"Ja, det blir fler djurtester, och med andra djur med framöver. Vissa pågår redan, men det är inget vi går ut med med närmare information kring idag, utan det ligger i planen."

Tips: Följ Aptahems aktie på VA Finans. Registrera din portfölj på myFinans för att enkelt bevaka dina innehav.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Oscar Properties smög ut vinstvarning i fredags – nu faller aktien fritt på börsen
  4. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen
  5. Hon blir Handelsbankens första kvinnliga vd
  1. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir
  5. Toys R Us uppstår från de döda

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.