Kina-börserna stänger efter jätteras

Kinabörserna stänger efter ras på 7 procent, höghastighetstågen blir dyrare än väntat och bensinpriserna höjs.

KINABÖRSER STÄNGER FÖR DAGEN EFTER RAS PÅ 7%
Kinabörserna stänger för dagen efter att indexet CSI 300 fallit 7 procent, rapporterar Bloomberg News.

Enligt för året nya regler leder en indexförändring på 5 procent för CSI 300 till ett 15 minuters handelsstopp, medan en 7-procentig rörelse innebär att börsen stänger för dagen, rapporterar Bloomberg News.

Shanghaibörsen föll även den 7 procent med Shenzhen-börsen tappade över 8 procent.

I Tokyo föll Nikkei 225 drygt 3 procent. En starkare yen bidrog till fallet, sedan dollarn fallit under 120 yen för första gången sedan mitten av oktober.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn sjönk till 48,2 i december från 48,6 föregående månad. Väntat var ett index på 49,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

He Fan, chefekonom vid Caixin Insight Group, som sammanställer indexet, sade i en kommentar att nedgången visar att krafterna som driver den ekonomiska återhämtningen stött på hinder och att ekonomin står inför en större risk att försvagas.

Han sade att man kan räkna med mer fluktuationer på de globala marknaderna nu när Federal Reserve har börjat höja styrräntan.

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar också till att det säljförbud för en rad börsnoterade bolags storägare som infördes under förra sommarens kursras upphör inom en snar framtid.

På råvarumarknaden steg oljepriset från omkring 36:60 dollar per fat på nyårsafton till drygt 38 dollar på måndagsmorgonen sedan Saudiarabien och Iran brutit de diplomatiska förbindelserna. Basmetallerna noterade nedgångar på i storleksordningen 1,5 procent.

MISSA INTE: "Allt du behöver veta om dagens börsras" (VA Finans)

SÄLJ PÅ FINGERPRINT
Fingerprint Cards är en aktie som bör säljas. Det är en av slutsatserna i en enkät bland kapitalförvaltare som Avanza har gjort. En knapp majoritet av de deltagande förvaltarna tror vidare att börsen kommer att stiga i år. (DI mån)

PRESSADE LANDSTING
Ekonomin i landstingen har försämrats och nu stundar omfattande sparpaket och skattehöjningar. (SvD mån)

DYRA HÖGHASTIGHETSTÅG
De planerade höghastighetsbanorna i Sverige blir mycket dyrare än tidigare väntat, upp mot 320 miljarder kronor i stället för 170 miljarder kronor, enligt nya beräkningar från Trafikverket. I praktiken betydligt mer eftersom mycket inte är medräknat i denna kostnad. (SvD lör)

FÖRETAGSLEDARE VILL SE NY REGERING
Enligt en undersökning anser endast en av 200 vd:ar att nuvarande regeringskoalition är den bästa för Sveriges företag. Många vill se en regering med M och S. (DI mån)

HÖGRE PENSIONER
Pensionerna höjs med 4,2 procent i år och och sedan höjas med 2,5 procent både 2017 och 2018. (SvD mån)

DYRARE BENSIN
Trots oljeprisras höjs det svenska bensinpriset på grund av skattehöjningar vid årsskiftet. (DN lör)

SAUDIARABIEN BRYTER MED IRAN
Saudiarabien har brutit sina förbindelser med Iran och utvisat alla iranska diplomater efter att demonstranter attackerat och satt eld på Saudiarabiens ambassad i Teheran i protest med att Saudiarabien avrättat den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr.

ID-KONTROLLER
Vid midnatt natten mot måndagen infördes kravet på id-handlingar för resor mellan Danmark och Sverige, rapporterar Ekot.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST