Carl Hall, medgrundare till en av Sveriges lätträknade riskkapitalfonder som enbart investerar i miljöteknikbolag.

"Miljöproblemen är århundradets största affärsmöjlighet"

Miljö- och klimatproblemen är världshistoriens största affärsmöjlighet och en bransch vi borde kunna leva på i vårt kalla land framöver. Det säger Carl Hall, medgrundare till en av Sveriges lätträknade riskkapitalfonder som enbart investerar i miljöteknikbolag. 

"Kapitalismen är vägen att gå och det starkaste förändringsverktyget vi har där man kan kanalisera kreativitet hos väldigt många människor", säger Carl Hall.

Beskriv bakgrunden till ditt engagemang för klimatinvesteringar?
"Det bottnar i mitt intresse för vildmarken och den stora frågan hur vi ska kunna bo 9 miljarder tillsammans på denna planet och allesammans ha en god livskvalité. Vi måste tillsammans börja arbeta med resursfrågorna."

Vilka är kriterierna när Alder investerar?
"Bolagen ska ha en konkret konkurrensfördel på grund av sin miljöteknik och en omsättning på minst 100 miljoner. De ska helst ha en potential att kunna växa."

Vad är din bedömning från mötet i Paris - vilken betydelse hoppas du att det får?
"Jag är försiktigt optimistiskt vad detta kan ge. Det som gör mig positiv är att varje land denna gång har fått inventera själva vad dom kan göra och uppnå utifrån sina förutsättningar för att uppnå de gemensamma klimatmålen. Dom har börjat med en "bottom up princip" och de har gjort sin hemläxa bättre den här gången. Känns även som Kina bytt fot och bättre insett klimatsituationen. Kina väljer nu till exempel att satsa på vind och sol men även kärnkraft. USA på att ersätta kol med gas, Indien på att plantera skog och Storbritannien på vindkraft."

Vilka affärsmöjligheter ser du för Sverige inom klimatområdet - var kommer man kunna tjäna mycket pengar och göra stor skillnad för miljön?
"Det finns ett antal områden där Sverige har en bra chans, det är energieffektivisering i byggnader, där är vi är duktiga. Ett viktigt problem globalt då 50 procent av vår energiförbrukning kommer från uppvärmning och nedkylning av byggnader. Bioenergi där vi är i framkant på många sätt i Sverige, 30 procent av vår tillförsel av energi kommer från bioenergi. Inom vattenrening har vi många bra bolag, vi har en tradition av duktiga vattenreningsbolag och pumpleverantörer."

Vilka är dina tips till dom som vill börja göra klimatinvesteringar?
"Det finns två strömningar för att klara 2 graders målet som är intressanta nu i samband med klimatmötet i Paris. Den ena är uppskalning av existerande miljöteknologi. Jeffrey Sachs talar om "deep decarbonisation" som med hårda ansträngningar hanterligt ska kunna sänka 60 procent av våra utsläpp. Den andra delen är de 40 procent som kvarstår, och som blir svårare med dagens teknik. Här måste nya innovationer till och här har svensk innovationsteknik sin stora chans. Här måste vi börja se miljöproblemen som Sveriges största affärsmöjlighet någonsin. Svenska bolag är ofta exportinriktade och har många chanser. Det handlar till exempel om företag som kan konvertera saltvatten till sötvatten, teknik som kan ta tillvara på och lagra solenergi eller hitta alternativ för framtidens mat. Dagens jordbrukssektor är helt ohållbar där det krävs 8-9 kg spannmål för ett kilo kött."

Vilka trender ser du framför dig?
"Digitalisering av konsumtion, recyklingekonomin, energieffektiviseringar i byggnader och delningsekonomin."

Vad ger det för signaler att Bill Gates nu storsatsar på förnyelsebar energi?
"Han för innovationskampen och det är en stark signal att den skolan börjar få luft under vingarna. Det är väldigt bra att det satsas på innovation för att lösa jordens klimatutmaningar."

Den här artikeln publicerades först i analysbrevet VA Case. Om du gillar VA.se kommer du att älska VA Case. Just nu kan du testa VA Case helt gratis i 30 dagar!

ALDERS PORTFÖLJ:

Jernforsen
Jernforsen utvecklar, levererar och servar biobränsleanläggningar med kapacitet från 2-20 MW. De främsta kunderna är sågverk och andra träbearbetande industrier, pappers- och cellulosaindustrin samt kommuner och energiverk.

Dinair
Dinair är idag en av Sveriges största tillverkare och leverantörer av luftfilter. Det unika systemet för balanserade filterval optimerar och förbättrar filtrering och arbetsmiljö samtidigt som energiförbrukning och koldioxidutsläpp kan minimeras.

Nordic Water Products
Nordic Water erbjuder utrustning och system för dricksvatten- och avloppsrening för reningsverk och processindustrin. Bolaget levererar såväl enstaka komponenter som skräddarsydda lösningar till kunder globalt.

Rail & Road Protec
Rail & Road Protect (R2P) utvecklar och tillverkar intelligenta transportsystem (ITS) för kollektivtrafik som bl a ökar passagerarnas säkerhet och koordinerar resvägar effektivt med ett övergripande mål att minska miljöbelastningen.

Aidon
Aidon är en växande europeisk leverantör av smarta lösningar för energimätning och smarta nätapplikationer. Bolaget är preferensleverantör för energibolag och partner för serviceleverantörer, leverantörer av affärssystem och systemintegratörer i Norden.

Powerbox International
Powerbox tillverkar enheter för effektiv strömförsörjning, både skräddarsydda omvandlare och standardvarianter, med fokus på i första hand järnväg, flyg, sjöfart samt medicinska och industriella tillämpningar.

Satel
Satel är ett tekniskt ledande bolag i marknaden för radiomodem och trådlös datakommunikation. Teknologin är bland annat essentiell för industrier inom strömöverföring och mätning i energimarknaden.

Umia
Umia är ett installationsföretag som levererar energieffektiva lösningar genom samspel inom ventilation-, rör-, el- samt styr- och reglerteknik för kommersiella och industriella kunder samt offentlig sektor.

Gasmet Technologies
Gasmet tillverkar och utvecklar mätningsinstrument av bl a växthusgaser för industriella applikationer. Bolaget säljer sina produkter globalt via ett heltäckande återförsäljarnät.

LÄS MER
Bilarna som bara släpper ut vattenånga
Sportbilen du aldrig behöver tanka - kan köra för evigt på solenergi
3D-printad superbil lägger sig i täten för miljöanpassad biltillverkning
Gates kraftsamlar miljardärer för storfond i ren energi


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.