Falcon 9 lyfter över Cocoa Beach i Florida, nära Cape Canaveral Air Force Station, den 21 december. Fotograf: Craig Rubadoux, TT / Montage VA

SpaceX lyckas landa sin raket efter att den varit ute i rymden

Elon Musks rymdföretag har lyckats landa sin raket efter att den varit ute i rymden. Bedriften innebär att priset på rymdfärder kan komma att sjunka drastiskt.

SpaceX Falcon 9 landade under måndagen i upprätt position i amerikanska Cape Canaveral efter att ha varit ute i rymden. Det är första gången som Elon Musks SpaceX lyckas med bedriften, skriver AFP.

Prestationen bedrivs som ett stort steg för återanvändningsbara raketer. Sajten The Verge beskriver det hela som historiskt. Ingen raket har varit så långt ute i rymden och sedan landat igen.

I januari och april i år försökte SpaceX med landningar, men båda gångerna skedde explosioner.

Med sig på resan upp hade rymdraketen ett antal satelliter som placerades i omloppsbana. Vad SpaceX nu gör är att sakta gå mot att sänka kostnaderna för rymdresor då merparten av komponenterna går att återanvända. Elon Musk har berättat att det kostade 16 miljoner dollar att tillverka Falcon 9, medan bränslekostnaderna uppgick till 200 000 dollar.

SpaceX har ett kontrakt med NASA värt 1,6 miljarder dollar som täcker leverans av förnödenheter till den internationella rymdstationen.

LÄS ÄVEN: Musk till miljardärsrivalen: "Mina raketer når högre!"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant