Snart på ditt jobb: Tekniknördar som vägrar lyda chefen

Förbered dig för generation Alfa som älskar tekniken och hatar att andra bestämmer. De äldsta är bara fem år - men snart är de dina anställda.

Kommer du ihåg ljudet av ett modem som kopplar upp sig på nätet? Det gör inte dagens förskolebarn. För att inte tala om att de aldrig behövt vänta på att barnprogrammet ska börja - allt de vill se finns bara ett svep bort i surfplattan.

För dem är övergången mellan online och offline naturlig. Därför kan du se barn i din närhet eller på Youtube som gör sveprörelser över pappersböcker och kan skratta åt deras förvånade ansikten när boken inte automatiskt vänder blad.

Om cirka femton år kan Sveriges arbetsgivare förvänta sig jobbansökningar från generation Alfa, den mest teknikkunniga generationen någonsin. Begreppet myntades av den australiska TEDx-talaren Mark McCrindle och gäller barn födda från 2010 och framåt.

SÅ FUNKAR ALFA

På jobbet:

- Har total teknikkoll.
- Inställda på livslångt lärande.
- Duktiga på att förhandla och vill bli tagna på allvar.
- Har globala sociala nätverk.
- Startar företag som unga.
- Hatar hierarkier.

Andra generationer:

1905-1924 Soldatgenerationen
Flit och plikt är deras ledord.

1925-1945 Den tysta generationen
Byggde upp landet efter kriget.

1946-1964 Baby boomers
De första materialisterna. Välmående.

1965-1979 Generation X
Ogillar auktoriteter och gillar upplevelser.

1980-1994 Generation Y
Dröjer länge med att skaffa barn och jobb.

1995-2009 Generation Z
Första digitala generationen.

Många av dem kommer att bli entreprenörer redan som barn och unga. Men det är inte bara det som skiljer dem från tidigare generationer.

Medan deras föräldrar har ungefär 200 vänner på Facebook förväntas generation Alfa få omkring 2 000 följare i olika digitala nätverk. De är extremt kommunikativa och lär sig tidigt att anpassa språk efter kanal.

"Barnen från generation Alfa har vänner över hela världen och de håller kontakten till stor del online", säger Louise Byg Kongsholm, trendforskare vid danska Pejgruppen.

De blir en mer fördomsfri generation eftersom de tidigt kommer i kontakt med olika människor. När de spelar "Minecraft" online bryr de sig inte om ifall motspelaren inte finns i samma stad eller ens i samma land.

Enligt undersökningen "Eleverna och internet 2015" av IIS använder var tredje tvååring internet minst ett par gånger i veckan. Men kanske ännu mer intressant är att 10 procent av tvååringarna skapar eget material på nätet.

En titt på läromedelsmontrarna på årets bokmässa visar att flera böcker går igenom metoder för att arbeta med surfplatta och smarta mobiler inom läroplanen genom att låta barnen själva filma, fotografera och animera.

När barnen stöter på tekniska problem vänder de sig hellre till Youtube än frågar sina föräldrar och lärare. Vanan att själv hämta in ny kunskap blir viktig på en föränderlig arbetsmarknad. Många av dagens yrken kommer att ha försvunnit innan generation Alfa flyttat hemifrån.

De yrken som löper minst risk att automatiseras är de som kräver originalitet, konstnärlighet och social förmåga.

"Det betyder inte att alla blir frilansar och entreprenörer", säger hon.

Samhället kan inte existera utan struktur och alla kommer inte att vara intresserade av att investera tid och besparingar i att starta eget.

Däremot kommer arbetsplatserna att bli mer flexibla och mindre hierarkiska.

Dagens dialogbaserade föräldrastil skvallrar om hur barnen kommer att se på chefen som försöker gå in och peka med hela handen. De är vana vid att få vara med och bestämma och att bli tillfrågade i alla beslut som rör dem. Sannolikt kommer de också att ta för sig på arbetsmarknaden, inte en utan flera gånger.

De som är barn 2015 har massor av tid att prova sig fram eftersom de förväntas leva tills de är hundra år eller mer. De kan ta paus och ändra kurs flera gånger i livet.

Kanske får de också bättre styr på livspusslet. "Vem säger att man ska ha karriär, hus och barn på samma gång? Det kan mycket väl vara så att generation Alfa blir bättre på att planera sina liv än vad vi är i dag", säger Louise Byg Kongsholm.

LÄS ÄVEN: Svenske elit-programmeraren: ”Måste börja tidigt om du ska bli bäst”

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST