Robotodlad sallad - framtidens fabriker är gröna

Lägre kostnader och effektivare. Japansk sallad som aldrig rörts av en människohand är på väg mot en butik nära dig.

30 000 salladshuvuden om dagen kommer att skördas när japanska Spread Co öppnar nästa generation grönsaksfabrik i Kameoka 2017. Personalkostnaderna halveras och energikostnaderna minskar med 30 procent när hela processen från sådd till packning robotiseras.

Dessutom är belysningen och luftkonditioneringen optimerad, samtidigt som uppemot 98 procent av vattnet i salladsproduktionen kommer återanvändas.

Fabriken kommer att ligga i Kizugawa i södra japan och räknar med en årlig försäljning på 8 miljoner dollar.

Bolaget har redan i dag världens största grönsaksodling med artificiellt ljus. Nu ska de expandera globalt med hjälp av franchising och räknar med att producera 500 000 salldshuvuden om dagen inom fem år. Japansk sallad som aldrig rörts av en människohand är på väg mot en butik nära dig.

LÄS ÄVEN: Världens största inomhusfarm är 100 gånger produktivare

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.