Googles gratis aktiehandel på väg till Norden

Google-backade Robinhood som erbjuder gratis aktiehandel är på väg att lanseras i Danmark.

Robinhood, en av Google delfinansierad gratistjänst för aktiehandel, är på väg att lanseras i Danmark.

Det bekräftar företaget för danska Børsen, som betecknar Google som en av Robinhoods huvudinvesterare.

Av de svenska nätmäklarna Avanza och Nordnet är enbart den sistnämnda verksamt i landet: 16 procent av koncernens intäkter och 20 procent av rörelseresultatet hittills i år kom från Danmark.

Max Gandrup, Nordnets Danmarkschef, tonar dock ned det amerikanska prispressarhotet:

LÄS ÄVEN: Aktierna som höjer utdelningen mest 2016

"Det är två år sedan samma nyhet var ute i danska medier på samma sätt som i dag, så det är absolut inget nytt", säger han om Robinhood, och uppger att detta inte lett till någon dansk lansering.

"Som jag har förstått det kan det på sikt bli aktuellt med lansering i Danmark - men frågar man dem om de på sikt kan tänka sig Sverige eller Tyskland säger de nog ja till det också", säger Max Gandrup.

Den holländska lågprisaktören Degiro lanserade sin lågpristjänst i Danmark för snart ett år sedan, innan entré gjordes i Sverige, och överväger enligt Max Gandrup att lansera gratishandel.

ANALYS: Google, Facebook och Apple ett hot mot många branscher

Detta har dock inte hindrat Nordnet från att i år ha haft sitt bästa år hittills, konstaterar Max Gandrup som svar på vad Degirokonkurrensen har betytt för Nordnet i Danmark.

Appen Robinhood blev snabbt populär i USA och en halv miljon människor skrev upp sig på väntelistan för att få använda appen när testversionen släpps i början av 2015.

"Anledningen till att aktiemäklare tar ut en provision på 50 kronor är inte att det kostar så mycket att utföra köpet. De 50 kronorna går till största del direkt till en marknadsföringsbudget", säger Vladimir Tenev, en av grundarna av Robinhood, till CNN. 

Robinhoods båda grundare delade rum då de studerade vid Stanford University och jobbade sedan båda med att bygga plattformar för high-frequency trading (HFT) på Wall Street.

Läs VA Finans för börskurser i realtid och alla de viktigaste nyheterna.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST