Toshibas robot Aiko Chihira visas upp i en butik i Tokyo. Fotograf: Shizuo Kambayashi/TT

Elektronikjätte spår rekordförlust på nästan 40 miljarder efter skandalen

Brakförlust på nästan 40 miljarder kronor, nästan 7 000 bortskurna jobb, och en fallande aktie. Elektronikjätten Toshiba skakas av en redovisningsskandal

Japanska teknikföretaget Toshiba faller tungt på börsen på måndagen efter att bolaget uppgett att man troligtvis kommer presentera en nettoförlust på 550 miljarder yen, motsvarande 4,5 miljarder dollar för räkenskapsåret som avslutas i slutet av mars 2016.

Under helgen cirkulerade en siffra på 500 miljarder yen i media men det tycks alltså bli en ännu större förlust för bolaget. Det är den största förlusten Toshiba drabbats av och kan jämföras med fjolårets förlust på knappt 38 miljarder yen, skriver Financial Times.

Toshiba presenterade på måndagen även ett flertal omstruktureringsåtgärder. Bland annat ska runt 6.800 jobb bort inom bolagets enhet för konsumentelektronik. Dessutom skrotar Toshiba sin utdelning och planerar att sälja av vissa innehav och fastighet, bland annat en tv-fabrik i Indonesien.

Bakgrunden till Toshibas svaga utveckling är att bolaget under året har tvingats göra om bokföringen ända från 2008 efter den redovisningsskandal som sett bolaget skönmåla resultatet sju år bakåt i tiden med 1,2 miljarder dollar.

Toshiba-aktien var ned runt 10 procent under måndagens handel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST