Fotograf: Lars Pehrsson/TT

Storbanken sågar delningsekonomin: "Ointressant"

Nordeas chefsanalytiker sågar delningsekonomin. Även om den växer snabbt är den obetydlig.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström bedömer att även om delningsekonomin växer snabbt, är den så liten att den inte har någon inverkan på vare sig inflation eller penningpolitik. Det framgår av ett marknadsbrev.

Globalt omsätter delningsekonomin 130 miljarder kronor. I sin tur motsvarar det dock bara 0,03 procent av hushållens totala konsumtion.

"Delningsekonomins litenhet gör den helt enkelt ointressant i ett makroekonomiskt perspektiv", skriver Wallström.

Han hänvisar till en rapport från PWC som även gör bedömningen att delningsekonomin år 2025 kan komma att omsätta 2.700 miljarder kronor. Något som kan jämföras med siffror från Internationella valutafonden som för 2014 såg en global hushållskonsumtion om 370.000 miljarder kronor.

Skulle PWC få rätt i sin prognos, innebär det att delningsekonomin i Sverige år 2025 kan väntas omsätta 12 miljarder kronor, ungefär lika mycket som det svenska folket köper pizza för varje år.

Två av de mer framträdande exempel på tjänster inom delningsekonomin är Uber som gör det möjligt att agera taxi och Airbnb där privatpersoner kan hyra ut sin bostad.

ANALYS: Kunderna och världen är redo för delningsekonomin - var är bolagen?

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.