Quiz: Är du smartare än en Harvard-student?

Över hälften av studenterna vid amerikanska elituniversitet hade problem med de här frågorna. Kanske klarar du dig bättre?

Svåra och kluriga frågor - eller brainteasers - är vanliga hos heta tech-företag. Google är välkänt för att ha gett sina jobbkandidater svåra hjärngymnastiksfrågor, men även exempelvis taxiuppstickaren Uber grillar sina kandidater. 

Frågorna i quizet ovan kallas för the Cognitive Reflection Test och de kommer från rapporten Cognitive Reflection and Decision Making som skrevs av Shane Frederick 2005. Enligt Nobelpristagaren Daniel Kahneman fick över 50 procent av studenterna vid elituniversiteten Harvard, MIT och Princeton fel på den första frågan. Kan du besvara den?

Det svåra med frågorna ovan är enligt Nobelpristagaren Daniel Kahneman att inte lita för mycket på sin intuition. Den kan nämligen leda fel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST